Rezistența la antibiotice alertează omenirea

Liderii mondiali participanți la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor și consumatorilor să se mobilizeze pentru a ține sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din ce în ce mai greu de tratat.

„Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare fundamentală pe termen lung pentru sănătatea oamenilor, producția de alimente și dezvoltarea durabilă”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în deschiderea primei reuniuni convocate vreodată pe acest subiect la Adunarea Generală a ONU, relatează France Presse. „Suntem pe cale să ne pierdem capacitatea de a proteja atât oamenii, cât și animalele la infecții letale”, a adăugat el.

El a evocat ca exemple o epidemie de febră tifoidă care se răspândește în prezent în Africa, rezistența tot mai mare la tratamente împotriva SIDA și răspândirea unei forme de tuberculoză rezistentă la antibiotice înregistrată până acum în 105 țări. Superbacteriile ar putea ucide până la 10 milioane de oameni pe an, până în 2050, la fel de mult ca și cancerul, potrivit unui studiu britanic recent.

„Situația este gravă și continuă să se înrăutățească”, „unii oameni de știință vorbesc despre un tsunami la relanti”, a avertizat la rândul său directoarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan. „Dacă vom continua așa, o boală obișnuită cum ar fi gonoreea (boala cu transmitere sexuala n.r.) va deveni incurabilă. Veți merge la medic, iar medicul va trebui să vă spună ‘îmi pare rău, nu pot face nimic pentru dumneavoastră'”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.