Dragnea: Alegerile parlamentare anticipate nu sunt oportune
Vicepremierul Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, a declarat, vineri, la Suceava, că organizarea de alegeri parlamentare anticipate, anul viitor, nu este oportună, însă trebuie schimbată actuala lege electorală care a permis să fie 588 de aleși în Legislativ.
”Nu văd de ce. După prezidențiale să chemăm românii iar la un scrutin electoral. Cred că 2015, fiind un an, teoretic fără alegeri, ar fi anul în care am putea așeza lucrurile în foarte multă liniște. Ar fi un an care ar fi bine să fie folosit pentru finalizarea strategiei inițiate deja de Victor Ponta de dezvoltare a acestei țări și de consolidare a creșterii economice. Să avem și în 2015 alegeri și în 2016 alegeri locale …”, a spus Dragnea.
Totodată, el a afirmat că actuala lege electorală ”este o prostie”, cu efecte greu de explicat. ”Suntem 588 de parlamentari. Cu parlamentari care au ajuns în Parlament datorită calculatorului, datorită unui sistem incorect. Oamenii sunt nemulțumiți că votează ceva și văd în Parlament altceva. Oricum, actuala lege trebuie să dispară”, a spus Dragnea.
Președintele executiv al PSD a adăugat că în opinia lui sunt două opțiuni: votul pe liste sau votul uninominal pur. ”Fiecare dintre variante are și avantaje și dezavantaje. Cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă, fără patimă, cu privirea spre viitor și să ne lămurim cam ce vrem cu scena politică. Vrem să avem în continuare o scenă politică bulversată, amestecată, cu partide balama care să influențeze formarea majorităților sau să ne uităm, dacă vrem ca în America sau, în general în societățile anglo-saxone, unde încet-încet scena politică se limpezește între stânga și dreapta, ma rog, între două partide importante, și nu se fac majorități care depind de două, trei sau patru partide”, a mai spus Dragnea.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat joi, la ieșirea din Penitenciarul Jilava, că ar fi nevoie peste un an de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid. El a adăugat că ar fi nevoie de o schimbare a legii electorale și de revenirea la alegerile pe listă, astfel încât să se profesionalizeze Parlamentul.AGERPRES / (A — autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frățilă)
Cmentariile sunt închise