Un film turc laureat la a 20-a ediție a festivalului de la Sarajevo

Filmul turc „Cântecul mamei mele” al regizorului Erol Mintas a fost proclamat sâmbătă cel mai bun la a 20-a ediție a festivalului de la Sarajevo, care a recompensat de asemenea doi cineaști din Gaza, informează AFP.

„Dedic acest film mamei mele care locuiește într-un cartier din Istanbul unde multe familii kurde s-au refugiat în anii 1990”, a declarat Mintas la ceremonia decernării premiilor.

Actorul principal în acest film Feyyaz Duman a câștigat premiul pentru cel mai bun rol masculin, iar Mari Kitia pentru cea mai bună actriță pentru rolul ei în filmul georgian „Married”.

Joi, doi cineaști din Fâșia Gaza au primit un premiu special al festivalului, Abdel Salam Shehadeh, care locuiește la Rafah, și Ashraf Mashharawi din Gaza.

Cei doi autori, dintre care numai Mashharawi a putut veni la Sarajevo, în timp ce Shehadeh a fost împiedicat din cauza conflictului din Fâșia Gaza, vor împărți o bursă anuală de 8.700 de euro.

Premiul își propune să încurajeze și să pună în valoare cineaștii talentați.

Creat ca un „act de rezistență” în timpul războiului intercomunitar din Bosnia /1992-1995/, festivalul de film de la Sarajevo și-a deschis pe 15 august a 20-a ediție, cu ambiția de a promova tinerele talente din Europa de Sud-Est.

În acest an, 247 de filme din 60 de țări au fost prezentate în cele nouă zile ale festivalului, inaugurat în prezența actorului și realizatorului mexican Gael Garcia Bernal, invitat de onoare la a 20-a ediție, în timp ce juriul a fost prezidat de regizorul ungar Bela Tarr.

Citește și

Cmentariile sunt închise