Confruntări în estul Ucrainei. Combatanţi francezi intră în luptă!

Share:

„Specialişti” francezi se alătură separatiştilor proruşi şi sunt pregătiţi să lupte împotriva forţelor loialiste, în estul Ucrainei, a declarat duminică „premierul” „republicii populare de la Doneţk” (DNR) Aleksandr Zaharcenko, relatează AFP.

„Luni voi primi ofiţeri veniţi din Franţa, specialişti. Ei sunt pregătiţi să lupte alături de noi”, a declarat într-o confreinţă de presă Zaharcenko, „premier” de la jumătatea lui august, în locul rusului Aleksandr Borodai. El nu a oferit alte detalii despre aceşti francezi şi nici despre numărul lor, informează Mediafax.

Sunt, de asemenea, „sârbi şi elveţieni” printre combatanţii care luptă pentru „ideile europene ale socialismului”, a continuat el. Zaharcenko a citat în acest sens „egalitatea, fraternitatea, Revoluţia franceză, Marseilleza”.

Faptul că francezi vin să lupte „pentru idealuri care au condus la căderea Bastiliei” „arată că naţiunea (franceză) nu moare”, a spus liderul separatist prorus. El a mai declarat că rebelii au lansat duminică o contraofensivă la sud de oraşul Doneţk, încercuit de o lună de către armata ucraineană. Zaharcenko a mai spus că au fost ucise sau rănite câteva sute de persoane din tabăra adversă, o informaţie imposibil de verificat.

Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor ucrainene, declara pe 16 august Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online. „Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de „turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români”, a declarat Zaharcenko, afirmând că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia. El a intervenit pe acest post pentru a dezminţi că echipamentul folosit de către rebeli proruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. „Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe”, a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.

Kremlinul a dezminţit informaţii răspândite de către „premierul” DNR potrivit cărora Rusia a livrat echipament militar separatiştilor proruşi în Ucraina. „Am repetat în mai multe rânduri că nu livrăm niciun echipament militar acolo”, declara o zi mai târziu Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise