Goldman Sachs răscumpără obligaţiuni de peste trei miliarde dolari

Goldman Sachs Group a acceptat răscumpărarea unor obligaţiuni garantate prin ipoteci în valoare de 3,15 miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii federale referitoare la vânzarea de obligaţiuni agenţiilor pentru locuinţe Fannie Mae şi Freddie Mac, transmite Bloomberg.

Costul acordului este mai mare cu 1,2 miliarde de dolari faţă de valoarea obligaţiunilor şi este suportat integral din rezervele Goldman Sachs, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare, potrivit Bloomberg.

Goldman Sachs este a 15-a bancă americană care încheie un acord de acest tip cu autorităţile americane, care în 2011 au dat în judecată 18 bănci pentru recuperarea costurilor suportate după trecerea Fannie Mae şi Freddie Mac sub controlul guvernului federal în 2008, perioada de vârf a crizei financiare.

În 2010, Goldman Sachs a mai plătit 550 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii a Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare referitoare la comercializarea unor obligaţiuni complexe numite Abacus 2007-AC1. Costul de 1,2 miliarde de dolari ar putea fi mai mic, dacă Goldman Sachs va reuşi să vândă obligaţiunile răscumpărate la un preţ mai mare decât valoarea lor actuală, informează Mediafax.

Morgan Stanley a convenit în luna februarie plata a 1,25 miliarde de dolari, într-un acord legat de vânzarea unor obligaţiuni în valoare de 4 miliarde de dolari.JPMorgan Chase a plătit anul trecut 4 miliarde de dolari, pentru închiderea investigaţiei referitoare la comercializarea de obligaţiuni de circa 33 de miliarde de dolari.

Bank of America a anunţat în martie un acord de 9,5 miliarde de dolari, care a include plata a 6,3 miliarde de dolari în numerar agenţiilor Fannie Mae şi Freddie Mac şi răscumpărarea de la acestea a unor obligaţiuni în valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Fannie Mae şi Freddie Mac au primit un ajutor federal de 187,5 miliarde de dolari şi au returnat ulterior peste 200 de miliarde de dolari.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise