Numărul donatorilor de sânge, în creştere

Numărul donatorilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii a fost, în numai trei zile, de 7.315, cu 38,73 la sută mai mulţi decât înaintea lansării campaniei, care va continua, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Numărul mare de donatori a fost pentru noi un semnal că e nevoie să reînfiinţăm centrele de donare în spitale. Românii au dovedit că sângele apă nu se face. Le mulţumesc cetăţenilor care au donat, de asemenea colegilor mei, miniştrii cabinetului Ponta, care s-au alăturat acestei campanii. Am încredere că acest gest civic va deveni unul constant, astfel încât multe vieţi să poată fi salvate. În numai trei zile am reuşit să avem în centrele de donare 7.315 oameni, cu 38,73 la sută mai mulţi decât în zile obişnuite”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, care a precizat că această campanie va continua şi în perioada următoare, informează Mediafax.

Cei care vor să doneze se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge, cu actul de identitate. Aceştia vor completa un chestionar, vor fi suspuşi unui triaj şi apoi unui examen clinic şi, în funcţie de rezultatul analizelor, li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.

Pentru a putea fi donator, trebuie să ai între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo).

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel, pe 19 august, către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare.

Bănicioiu a anunţat totodată că va reînfiinţa centrele mari de donare din spitale, care au fost închise acum trei ani, începând cu Spitalul Fundeni, în septembrie, şi continuând cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

Citește și

Cmentariile sunt închise