Mii de veste antiglonţ, livrate kurzilor irakieni de Germania

 

Germania va livra kurzilor irakieni 4.000 de veste antiglonţ şi tot atâtea căşti, precum şi 200 de aparate radio şi 680 de aparate pentru vedere pe timpul nopţii, a dezvăluit luni săptămânalul german Der Spiegel pe site, citat de AFP.

Primele avioane care livrează acest echipament militar ar putea decola săptămâna aceasta, potrivit aceleiaşi surse care citează o listă stabilită de armata germană. Printre alte livrări prevăzute figurează, de asemenea, 20 de detectoare de metale şi 30 de sonde antimine care provin din stocurile de echipament ale armatei germane, dar şi ale Ministerului de Externe, informează Mediafax.

Berlinul răspunde astfel solicitărilor logistice ale kurzilor comunicate în urmă cu două săptămâni unui agent de legătură al BND, serviciile secrete germane, potrivit Der Spiegel.

Guvernul german a decis miercuri să livreze arme kurzilor din Irak, unde jihadiştii Statului Islamic (SI) seamănă teroare începând din iunie.”Suntem pregătiţi să le trimitem kurzilor cât mai rapid posibil” un ajutor militar care ar putea include armament, a anunţat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Berlinul se alătură astfel Parisului şi Londrei, care au anunţat deja că vor livra arme combatanţilor kurzi, o poziţie aprobată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene.Anterior, Germania, care a trimis deja săptămâna trecută 36 de tone de provizii şi de material medical la Erbil, capitala Kurdistanului irakian (nord), a anunţat că doreşte să trimită material militar neletal, dar detaliile nu au fost precizate până în prezent.

Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului german, urmează să se reunească pe 1 septembrie într-o sesiune extraordinară, pentru a discuta despre livrarea de arme către kurzi. Majoritatea germanilor sunt ostili livrărilor de armament.

 

Citește și

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.