Ministrul francez al Economiei, eliminat din noul guvern Valls

 

Actualul ministru francez al Economiei, Arnaud Montebourg, nu va face parte din noul Guvern pe care premierul Manuel Valls îl va anunţa marţi, explicând că vrea să îşi redobândească „libertatea” după ce a criticat politicile preşedintelui François Hollande.

„Politicile de reducere a deficitului sunt o absurditate financiară pentru că, prin blocarea creşterii economice, împiedică realizarea propriilor obiective”, a declarat Montebourg într-o conferinţă de presă, informează Mediafax.

Temperamentalul premier francez Manuel Valls s-a folosit de toată greutatea sa politică în ultimele ore pentru a-l elimina din Guvern pe ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, cerându-i preşedintelui François Hollande să aleagă între cei doi, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.”Eu sau el! Dacă refuzi, va fi fără mine”, i-ar fi spus Manuel Valls lui Hollande, furios din cauza criticilor ministrului Economiei Arnaud Montebourg cu privire la politica economică urmată de Executiv, potrivit unuia dintre apropiaţii săi.

Preşedintele, ţinta unor atacuri recurente din partea lui Montebourg, nu s-a lăsat rugat pentru a accepta provocarea. Luni dimineaţa, Palatul Elysée a anunţat printr-un comunicat demisia Guvernului, precizând imediat că Manuel Valls este reconfirmat în funcţie şi desemnat să formeze o nouă echipă, fără Montebourg.

Valls, a cărui autoritate era în joc, i-ar fi spus duminică unui prieten: „Nu mă voi lăsa Ayraultizat (o referire la fostul premier francez Jean-Marc Ayrault)”. El nu intenţiona, după cum s-a dovedit ulterior, să se mulţumească doar cu o mustrare a lui Montebourg.

Aceasta nu este prima dată când Valls îi forţează mâna preşedintelui. Precedentul a avut loc în cazul Leonarda, în care era în total dezacord cu Jean-Marc Ayrault, şi prin urmare a ameninţat cu părăsirea Guvernului. Dar, afirmă Le Monde în ediţia electronică, decizia de remaniere a Guvernului în aceste condiţii ar putea pune în pericol majoritatea în Adunarea Naţională.

Dacă la începutul erei Valls erau doar câţiva „răzvrătiţi” din aripa de stânga a Partidului Socialist, în prezent ei sunt cu zecile. Alături de ei sunt deputaţii ecologişti şi cei comunişti. Ruptura cu ecologiştii a avut loc în momentul plecării din Guvern a doi miniştri din rândul acestora, în timp ce radicalii au ameninţat şi ei că părăsesc Guvernul la începutul lui iunie, fiind în constant dezacord cu preşedintele pe tema reformei teritoriale.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise