De ce a preferat-o Băsescu pe Udrea în cursa prezidenţială

 

Traian Băsescu a renunţat să îl mai susţină pe Cristian Diaconescu pentru Cotroceni şi a decis să meargă pe mâna Elenei Udrea. Analiştii politici spun că Elena Udrea era de fapt „formula iniţială” a şefului statului pentru prezidenţiale, iar Diaconescu a fost doar „un candidat-iepure” în condiţiile discutării unificării dreptei împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. Udrea nu are şanse să acceadă în turul al doilea, susţin analiştii, însă Băsescu vrea să mai aibă un cuvânt de spus după ce pleacă de la Cotroceni.

După ce a semnat pentru candidatura lui Cristian Diaconescu, Traian Băsescu a ales să o susţină pe Elena Udrea, desemnată de PMP să îl înlocuiască pe fostul consilier prezidenţial.

Analistul politic Alexandru Radu explică pentru Romaniatv.net, de ce Traian Băsescu a preferat-o pe Elena Udrea în detrimentul lui Cristian Diaconescu, care sunt şansele prezidenţiabilului PMP, ce planuri are şeful statului după încheierea mandatului, în ce formulă post-electorală s-ar putea regăsi Călin Popescu Tăriceanu şi cine are mai multe şanse să câştige turul al doilea al prezidenţialelor.”De la început era această strategie cu candidatul prezidenţial, Elena Udrea, Cristian Diaconescu fiind doar un iepure lansat în competiţie. Nu cred că a fost un motiv care a apărut pe parcurs. Traian Băsescu are în Elena Udrea, copilul său politic, absolută încredere, cu care vrea să-şi concretizeze planurile post-electorale: rămânerea lui Traian Băsescu în viaţa politică, pe o poziţie suficient de puternică astfel încât să mai aibă un cuvânt de spus. După cum ştim, Traian Băsescu este pândit de tot felul de pericole care ţin de partea penală. De curând Victor Ponta vorbea de închisoare.” „Maximul ar fi funcţia de prim-ministru în scenariul în care Elena Udrea ar fi preşedinte. Ar fi formula maximală şi ideală. Traian Băsescu este însă un personaj politic realist, probabil că ceea ce doreşte, speră, visează este să rămână un jucător important pentru perioada următoare în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară, noi formule guvernamentale.”

„Cristian Diaconescu a fost introdus în joc pe fondul discuţiilor dintre PNL şi PDL privind unificarea dreptei şi un candidat comun la prezidenţiale. Cristian Diaconescu era mai uşor de înghiţit de PDL, de noul ACL. Diaconescu a avut un rol limitat de posibilitatea reunirii dreptei împotriva PSD şi a lui Victor Ponta. Proiectul unificării dreptei a eşuat, PMP fiind izolat, astfel că Traian Băsescu a revenit la formula iniţială cu Elena Udrea, care este un candidat mai credibil pentru votanţii băsişti decât Cristian Diaconescu.”

Are şanse Elena Udrea să intre în turul al doilea?

Nu are şanse. Dar să nu neglijăm faptul că Traian Băsescu este un om politic cu potenţial puternic, care reuşeşte să răstoarne situaţii.”

Candidatura Monicăi Macovei

„Face parte din  frumuseţea spectacolului. Nu va reuşi să strângă cele 200.000 de semnături de care are nevoie pentru a-şi depune candidatura, neavând un aparat de partid”.

Călin Popescu Tăriceanu, între funcţia de preşedinte şi calitatea de premier

„Călin Popescu Tăriceanu va strânge semnăturile pentru a intra în competiţie, având sprijinul PSD/USL. Însă pare să prindă tot mai mult contur scenariul cu Tăriceanu premier, dacă nu chiar să candideze la Preşedinţie în locul lui Victor Ponta. Este un scenariu această posibilă rocadă, sunt şanse de 10-15% să se întâmple. Nu sunt sigur că aşa va fi, dar este un scenariu pe care îl iau în calcul”.

Citește și

Cmentariile sunt închise