Rusia ar putea tăia gazele pentru Europa

Share:

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat miercuri că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

”Situația în sectorul energetic ucrainean este dificilă. Iar noi cunoaștem planurile Rusiei de a bloca livrările de gaz chiar și către țări din Uniunea Europeană în această iarnă’, a afirmat el cu ocazia unei reuniuni guvernamentale. Anul trecut, jumătate dintre exporturile de gaze naturale rusești către UE au tranzitat Ucraina.

Același Iațeniuk avertiza vineri că pe Ucraina o așteaptă o ‘iarnă lungă și rece’, afirmând că țara mai are nevoie de încă 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc și ar putea fi nevoită chiar să importe cărbune din cauza impactului conflictului asupra regiunilor sale industriale estice.

Rusia, care a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de Ucraina anul trecut, a redus livrările la 16 iunie pe fondul unei dispute legate de prețuri și ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. Întrebat într-un interviu televizat dacă, în opinia sa, Ucraina ar putea supraviețui fără gazul rusesc, Iațeniuk a răspuns: ‘Nu (…) Situația din timpul iernii va fi foarte dificilă

Citește și

Cmentariile sunt închise