Traian Băsescu, verificat pentru tranzacţii suspecte

 

Traian Băsescu a ajuns din nou în vizorul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Oficiul a redeschis dosarul de spălare de bani a şefului statului, în urma sesizării depuse de  Grupul de Investigaţii Politice (GIP), potrivit unui comunicat de presă al grupului condus de Mugur Ciuvică.

GIP anunţă, într-un comunicat de presă, că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a redeschis dosarul de spălare a banilor al lui Traian Băsescu, informează Romaniatv.net.

În 28 iulie 2014, Grupul de Investigaţii Politice a transmis preşedintelui ONPCSB o solicitare privind redeschiderea dosarului.”În ciuda probelor evidente, dosarul lui Traian Băsescu fusese închis ilegal în decembrie 2004 pe motiv că „Preşedintele se bucură de imunitate”. GIP a solicitat ONPCSB să analizeze următoarele tranzacţii suspecte:

– cumpărarea de către Traian Băsescu a unei vile cu 280.000 de dolari, sumă pe care nu o poate justifica;

– cumpărarea şi vânzarea de către Traian Băsescu a unui teren, tranzacţie prin care a fost acoperit transferul unei sume semnificative de bani de la Costel Căşuneanu la Traian Băsescu.

În 22 august 2014, Nicolae Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a răspuns solicitării GIP, informându-ne că „Oficiul va analiza aspectele menţionate” şi, „în situaţia în care vor rezulta indicii temeinice de spălare a banilor (…), va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul GIP.

Oficiul de Spălare a Banilor verifică astfel tranzacţia prin care Traian Băsescu a cumpărat, în 2002, de la Căşuneanu un imobil din şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu 280 de mii de dolari, bani care nu se regăsesc în declaraţia sa de avere.

A doua tranzacţie vizează cumpărarea şi vânzarea de către Traian Băsescu a unui teren din Aleea Privighetorilor.”Daca au existat acesti bani şi eu pornesc de la ideea că au existat, erau bani negri. Bani care au fost ulterior spălaţi prin cumpărarea vilei respective. Şocant e că diverse autorităţi ale statului ştiau lucrurile astea de mult „, a declarat Mugur Ciuvică, la Antena 3. Omul de încredere al preşedintelui, Elena Udrea, susţine că solicitarea Grupului de Investigaţii Politice este doar o acţiune de deturnare a campaniei electorale.”În preajma campaniei electorale şi pre-campanie, foarte mulţi se raportează la Traian Băsescu, este evident. Chiar dacă preşedintele nu mai candidează. Nu cred că ar putea să se redeschide până dl. preşedinte nu mai este preşedinte. E o încercare de a deturna campania electorală”, a spus Udrea, la România TV.

Citește și

Cmentariile sunt închise