Alarmant: Boala limbii albastre, confirmată în nouă localităţi!

 

Boala limbii albastre la bovine şi ovine a fost confirmată şi în două localităţi din Prahova, aflate la graniţa cu judeţul Buzău, suspiciuni existând şi în alte şapte comune.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, două focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate în localităţile Cărbuneşti şi Ariceştii Zeletin, situate în apropierea graniţei dintre judeţele Prahova şi Buzău.

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat corespondentului Mediafax că analizele de laborator făcute în Laboratorul naţional de referinţă de la Institutul de diagnostic şi sănătate animală au confirmat existenţa bolii limbii albastre la patru animale de la o stână din localitatea Cărbuneşti şi la două ovine într-o gospodărie din localitatea Ariceştii Zeletin. DSVSA a luat măsurile de dezinfecţie a zonelor afectate şi a dispus implementarea măsurilor de precauţie în zonele limitrofe.

Pe lângă cele două focare confirmate deja, în judeţul Prahova există suspiciuni privind existenţa acestei boli în alte şapte localităţi, respectiv Bertea, Aluniş, Poseşti, Slănic, Vărbilău, Starchiojd şi Bătrâni.

Mihai Terecoasă a precizat că de la animalele din cele şapte localităţi suspecte de această boală au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiză la Laboratorul naţional de referinţă, autorităţile din Prahova aşteptând rezultatele. Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău. Astfel, boala a fost confirmată în mai multe localităţi buzoiene, între care Beceni, Bisoca, Săruleşti, Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei şi Buda, a declarat, marţi, prefectul judeţului, Maria Buleandră, care a precizat că situaţia se modifică de la o oră la alta, fiind afectate în prezent nu doar bovine, ci şi ovine.

Prefectura Buzău a dispus deja restricţii de circulaţie a bovinelor şi ovinelor din localităţile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză şi interzicerea târgurilor de animale.Ulterior, şi Direcţia Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existenţa virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii şi a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea acestei boli, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine.

ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.