Guvernanţii vor o prezenţă “cât mai consistentă” a NATO în România

Premierul Ponta a declarat că România doreşte consolidarea flancului estic al NATO şi o prezentă cât mai consistentă a Alianţei în România, remarcând în context că România nu poate spune Republicii Moldova că nu poate face nimic în cazul unei eventuale agresiuni asupra acesteia.

Victor Ponta a susţinut, miercuri, în cadrul Reuniunii anuale a Diplomaţiei Române, că la viitorul Summit NATO România are ca obiective consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, întărirea parteneriatelor strategice cu Polonia şi Turcia, precum şi o prezenţă cât mai consistentă a NATO pe teritoriul României, informează Mediafax.

Premierul a arătat că ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia trebuie să beneficieze atât cât e posibil în baza dreptului internaţuional şi a realităţilor politic-constituţionale de sprijin în ceea ce priveşte siguranţa lor.Nu putem spune Moldovei că putem doar să facem gazoduct sau putem să ducem microbuze, dar nu putem să facem nimic altceva în cazul în care vreodată ar fi supuşi vreunei agresiuni. Cred că obligaţia noastră e de a fi un exprotator de securitate regională”, a declarat prim-ministrul.

El a adăugat că vrea ca România să devină cel mai dinamic avocat pentru promovarea integrării europene şi asigurării securităţii pentru Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia şi Albania, astfel încât UE şi NATO să le ofere cât mai curând o prespectivă clară.

Ponta a mai arătat că în prezent există o perioadă de criză internaţională, atât în ce priveşte agresiunea asupra Ucrainei, cât şi în Orientul Mijlociu.”În acest context e mai multă nevoie ca niciodată de dvs, de diplomaţi chiar dacă sigur într-un mod pe care sigur sper să nu-l criticaţi foarte tare, creşterile bugetare şi în România şi în alte părţi se duc către Ministerul Apăririi Naţionale. Poate ar trebui să înţelegem că sprijin mai mult pentru diplomaţi, ner-ar ajuta să economisim bani pentru armată, dar ăsta e un lucru pe care probabil oamenii politici nu l-au învăţat în ultimele milenii”, a afirmat Ponta.

Premierul le-a cerut ambasadorilor României să ia exemplul colegilor acreditaţi la Bucureşti şi să promoveze interesele de investiţii ale companiilor româneşti în alte stat şi i-a asigurat totodată că în viitor vor colabora cel puţin la fel de bine.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.