Merkel îi cere explicaţii lui Putin despre situaţia din Ucraina

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut miercuri să se „facă lumină” asupra acuzaţiilor cu privire la prezenţa armatei ruse pe teritoriul ucrainean, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului german.

„Trebuie să se facă lumină în privinţa raporturilor recente care relevă prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul ucrainean”, a insistat cancelarul german în discuţia cu Putin. Potrivit unui comunicat al lui Stefan Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Merkel „a subliniat responsabilitatea mare a Rusiei” în obţinerea unei „detensonări” a conflictului din estul Ucrainei, informează Mediafax.

Cancelarul a apreciat, de asemenea, că Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ar trebui să-şi „intensifice eforturile, pentru a ajunge la un armistiţiu şi la o supraveghere eficientă a frontierelor”.

Autorităţile de la Kiev au acuzat trupele ruse că operează pe teritoriul Ucrainei, NATO şi Polonia afirmând că deţin dovezi, însă Moscova a respins aceste acuzaţii. Potrivit Kievului, trupe ruse care au intrat în Ucraina au instalat un „cartier general” în regiunea separatistă Doneţk.”Conform informaţiilor din teren, cartierul general al unui batalion tactic al forţelor armate ruse a fost instalat la periferia localităţii Pobeda”, situată la 48 de kilometri sud-est de bastionul rebel Doneţk şi la 60 de kilometri vest de frontiera rusă, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko.

Confruntările dintre armată şi rebeli proruşi în estul Ucrainei s-au soldat începând din aprilie cu moartea a cel puţin 2.220 de civili şi militari, dintre care 1.200 au fost ucişi în ultima lună, potrivit unui raport al ONU.

Acest raport, realizat de o misiune subordonată Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, este deja al cincilea cu privire la situaţia din Ucraina de la începutul crizei.Raportul se referă la perioada 16 iulie-17 august, când au fost înregistraţi, de asemenea, 5.956 de răniţi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.