Penalul Nicuşor Constantinescu se plânge Ambasadei SUA

0

 Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat în continuare în SUA, susţine, într-un comunicat transmis joi, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre ”deciziile abuzive” luate împotriva sa.

Într-un comunicat de presă transmis, joi, de Consiliul Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu susţine că proba în baza căreia ar fi fost emis mandatul de arestare preventivă pe numele său nu se află la dosarul cauzei, informează Mediafax.“Motivaţia deciziei emiterii mandatului de arestare preventivă de către judecătoarea Raluca Moroşanu, în data de 7 august, nu se află în dosarul cauzei, nici măcar la capitolul probe depuse de către DNA, împotriva mea. Motivaţia «zdrobitoare» o reprezintă afirmaţia «verbală» a procurorului DNA privind existenţa unui filmuleţ de 10 secunde «în mediul virtual»”, afirmă Constantinescu.

El susţine că această probă invocată de procurorii DNA a fost declarată inadmisibilă în 1 august de către judecătorul care a decis ridicarea controlului judiciar.”Aşa-zisă probă invocată verbal de către procurorii DNA şi nedepusă la dosarul judecării mandatului de arestare preventivă a fost anterior declarată inadmisibilă, în data de 1 august 2014, de către judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudora, care a vizionat de faţă cu procurorii DNA şi apărătorii mei, declarând proba depusă la dosar ca fiind inadmisibilă, adică nelegală. În baza documentelor medicale, depuse în original la Curtea de apel Bucureşti, de către apărătorii mei, documente medicale traduse şi legalizate la notariat şi contrasemnate de către Departamentul de Stat al SUA, conform Convenţiei de la Haga din 1961, privind reciprocitatea documentelor oficiale dintre SUA şi România, documente medicale ce confirmă diagnosticul meu de cancer de prostată, complicaţiile post-operatorii şi etapele medicale parcurse pentru tratarea afecţiunilor de care sufăr, în spitalele din SUA, precum şi imposibilitatea temporară de a reveni în România, în baza tuturor acestor argumente legale de necontestat, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a decis definitiv şi irevocabil, în data de 1 august 2014, ridicarea controlului judiciar împotriva mea, eu nemaiavând nicio obligaţie legală vis-à-vis de condiţionările impuse de măsurile preventive anterioare”, mai susţine preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

El a spune că nu a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar, aşa cum susţine DNA, pentru că acesta nu mai exista în momentul aprobării mandatului de arestare preventivă, fiind desfiinţat prin decizia din 1 august a Curţii de Apel Bucureşti.

“Controlul judiciar, care în opinia DNA ar fi fost încălcat de mine, prin neîntoarcerea în România, argument care stă la baza cererii emiterii mandatului de arestare preventivă, nu mai exista în momentul aprobării acestuia, în mod logic neputându-se emite un mandat de arestare preventivă pentru încălcarea unui control judiciar anulat anterior, definitiv, de judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, în data de 1 august 2014, la Curtea de Apel Bucureşti. Singura motivaţie, aşa zisa probă menţionată, verbal, nelegal invocată de către DNA şi asumată de către judecătoarea Raluca Moroşanu, este reprezentată de câteva imagini, trunchiate, nedatate, realizate de un autor necunoscut, care mă prezintă pe mine, stând pe o bancă şi apoi parcurgând cu greu câţiva paşi, spre o maşină”, mai afirmă Nicuşor Constantinescu.

Potrivit acestuia, judecătoarea care a decis emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele său a ignorat documentele medicale depuse la dosar, acordând valoare juridică unui filmuleţ postat pe internet.

“În contraponderea acestei afirmaţii a DNA, la dosarul emiterii mandatului de arestare preventivă de către judecătoarea Raluca Moroşanu sunt depuse aceleaşi documente medicale, considerate ca fiind valabile, în dosarul anterior, din 1 august 2014, judecat la aceeaşi instanţă, dar ignorate voluntar în data de 7 august, şase zile mai târziu, de către judecătoare. Mai mult, aceasta şi-a permis, fără a avea vreo competenţă profesională, să interpreteze în motivaţie documentele medicale depuse la instanţă, fără a dispune măcar o expertiză medicală a specialiştilor români, oncologi şi urologi, cei care în luna februarie, la cererea DNA, mi-au confirmat diagnosticul de cancer de prostată şi în baza cărora mi-a fost admisă de către DNA deplasarea în SUA, ca unică şansă de tratare şi supravieţuire. Cu alte cuvinte, documentele medicale apostilate în SUA sunt false, în opinia aceloraşi procurori DNA şi a judecătoarei Raluca Moroşanu, aceştia sfidând prevederile Convenţiei de la Haga din 1961, precum şi competenţa prestigioşilor medici americani care mă tratează, în vreme ce au acordat valoare juridică unui filmuleţ postat pe internet de către o persoană anonimă”, a mai spus Nicuşor Constantinescu.

El a transmis că a sesizat instituţiile abilitate din România, dar şi Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA despre ”deciziile abuzive” luate împotriva sa.

“În fapt, marea păcăleală a DNA o reprezintă inducerea în eroare a opiniei publice, prin deschiderea mai multor acţiuni, pentru instituirea de măsuri preventive diferite, împotriva mea, judecate la date şi complete diferite, cu toate că este vorba despre un singur om, Nicuşor Constantinescu, şi o singură boală, cancerul de prostată, de care sufăr, ironia sorţii fâcând sa fiu bolnav într-un dosar şi sănătos în altul, ambele judecate la aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Bucureşti. Din respect pentru cetăţenii români, constănţeni şi dobrogeni, vă anunţ că am informat instituţiile publice abilitate din România, despre aceste grave abuzuri, precum şi Ambasada SUA din Bucureşti, respectiv Departamentul de Stat al SUA, solicitând desfiinţarea deciziilor abuzive luate împotriva mea”, a menţionat Nicuşor Constantinescu.

El mai spune că speră ca justiţia să-i facă în cele din urmă dreptate, precizând că nu s-a sustras de la procesul judiciar, având în vedere că nu a fost stabilit până acum niciun termen pentru judecarea pe fond în dosarul său.

“Sper că justiţia din România va face în cele din urmă dreptate, definitiv şi irevocabil, în cazul meu, cetăţean al statului român şi preşedinte ales pentru a treia oară al CJ Constanţa. Solicit acest lucru pe baza probelor şi dovezilor concrete existente la dosar, în detrimentul unor speculaţii apărute în referatele procurorilor DNA. Vă reamintesc că dosarul pentru care am fost reţinut în primăvară şi imediat eliberat în două instanţe, pentru lipsa de probe, a fost trimis în instanţă pe data de 24 aprilie 2014, rechizitoriul care stă la baza dosarului neconţinând nicio probă nouă, apărută după data de 7 aprilie 2014, când am plecat legal, cu acordul DNA, în SUA. Până acum, instanţa sesizată nu a dispus nici un termen pentru judecata pe fond, prin urmare eu nu m-am sustras în niciun moment de la procesul judiciar în dosarul meu”, a încheiat Nicuşor Constantinescu declaraţia transmisă presei.

Nicuşor Constantinescu a primit mandat de arestare preventivă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 7 august, decizia în acest sens luată de Tribunalul Capitalei. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.

Tribunalul Bucureşti dispusese, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucureşti a arătat că Nicuşor Constantinescu a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare. În acelaşi document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesităţii ca Nicuşor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament şi în România.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

În motivarea primei decizii de arestare, Tribunalul Capitalei spunea, despre conţinutul unei scrisori medicale depuse la instanţă de Nicuşor Constantinescu, că acesta se regăseşte, în mare parte, într-un email trimis de preşedintele CJ Constanţa doctorului care a emis documentul şi a cărui semnătură „diferă izbitor faţă de cea existentă pe alte înscrisuri”.

Pe de altă parte, într-o altă cauză, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, la 1 august, decizia de ridicare a controlului judiciar dispus în cazul lui Constantinescu.

După emiterea mandatului de arestare preventivă, Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. El a cerut în instanţă anularea deciziei de arestare preventivă luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, aceasta cerere urmând să se judece pe 12 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.