Premieră în sistemul medical românesc

Share:

O echipă din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament al Patologiei Mamare MedLife a efectuat o mastectomie endoscopică unui pacient de 19 ani cu ginecomastie bilaterală (creşterea în volum a sânilor la bărbat printr-o proliferare glandulară benignă).

Operaţia a fost realizată de o echipă multidisciplinară din cadrul clinicii amintite, formată din: dr. Gabriel Viişoreanu, medic specialist chirurgie generală, dr. Cătălin Stângu, medic primar chirurgie plastică, dr. Dragoş Kinn, medic specialist chirurgie generală, dr. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generală şi dr. Denisa Iancu, medic specialist chirurgie vasculară.

Ginecomastia reprezintă dezvoltarea excesivă a sânului la bărbat și se poate manifesta la nivelul unui singur sân (unilaterală) sau la ambii (bilaterală). Ea poate avea cauze fiziologice (pubertatea, îmbătrânirea etc.) şi patologice. Ginecomastia patologică este cauzată de un dezechilibru hormonal, consumul anumitor medicamente sau de anumite patologii asociate. Printre opţiunile terapeutice se numără: tratamentul medicamentos endocrinologic, lipoaspiraţia (când cauza ginecomastiei este obezitatea) şi excizia glandei mamare.

Pacientul respectiv a fost diagnosticat cu această afecțiune în urmă cu patru ani. El a urmat un tratament endocrinologic de specialitate, urmare căruia boala a înregistrat o remisie de 20%. Ulterior însă, tratamentul medicamentos nu a mai avut efect, astfel încât intervenţia chirurgicală era următoarea opţiune terapeutică. Intervenţia a durat trei ore şi a constat în rezecţia chirurgicală a glandei mamare, utilizându-se instrumentarul folosit în chirurgia laparoscopică şi un trocar single port prin care au fost introduse instrumentele de lucru şi camera video.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.