Rusia a invadat Ucraina!

 

Invazia rusă s-a produs!. Este declaraţia, deosebit de gravă, făcută joi de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Poroşenco spune că armata rusă a preluat un oraş ucrainean de importanţă strategică aflat la frontieră. Din această cauză, Poroşenco şi-a anulat vizita oficială în Turcia şi a convocat Consiliul Suprem de Securitate al Ucrainei. Ucraina a cerut joi Uniunii Europene „ajutor militar de anvergură”, a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declara că „invazia militară rusă s-a produs în Ucraina”. Agenţia britanică de ştiri relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza ‘invaziei ruse’, în timp ce AFP, care menţionează la rândul său despre anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, relatează că motivul acestei decizii a fost “deteriorarea rapidă a situaţiei” în Ucraina.

Totodată, Poroşenko a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului securităţii şi apărării ţării pentru a decide următorii paşi. Anunţul lui Poroşenko vine după două zile în care armata şi forţele speciale ucrainene au pierdut poziţii importante în estul Ucrainei, iar mai multe unităţi au fost încercuite.

Mii de soldaţi ruşi susţin acţiunile separatiştilor din estul Ucrainei, dar Moscova a negat acuzaţiile. În urmă cu două zile, preşedintele rus Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit la Minsk, în Belarus, o întrevedere ce dăduse speranţe de rezolvare a crizei. Tot acum două zile, 10 militari ruşi au fost capturaţi în estul Ucrainei, iar explicaţia Moscovei a fost halucinantă – s-au rătăcit!

Autorităţile ucrainene au afirmat, joi, că trupe ruse au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, la 100 kilometri de bastionul rebel Doneţk, unde, în ultimele zile, au avut loc confruntări violente.”Ieri, soldaţi ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk”, localitate frontalieră cu 11.000 de locuitori, situată la doar câţiva kilometri de graniţa cu Rusia, a anunţat Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei pe Twitter, adăugând că numeroase alte oraşe din apropiere au fost de asemenea capturate.

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene „ajutor militar de anvergură”, ca urmare a „invaziei ruse făţişe”, a anunţat ambasadorul Ucrainei pe lângă UE, Konstantin Eliseev, informează AFP. „Cerem o sesiune extraordinară a Consiliului European la 30 august, pe marginea situaţiei din Ucraina. Ajunge atâta conivenţă (acord) şi temperare a agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar tehnic de anvergură”, a notat Eliseev pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.