Liderii Hamas se opun oricărei tentative de dezarmare

Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas Khaled Meshaal a respins joi orice tentativă care vizează dezarmarea combatanţilor săi în Fâşia Gaza, una dintre cererile Israelului pentru un acord pe termen lung.

„Armele rezistenţei sunt sacre. Şi nu vom accepta ca ele să fie la ordinea zilei” a negocierilor viitoare prevăzute prin acordul de încetare a focului în Fâşia Gaza, a declarat Meshaal, într-o conferinţă de presă la Doha (Qatar) unde trăieşte în exil.”Acest lucru nu poate fi obiectul unor negocieri. Nimeni nu poate dezarma Hamas şi rezistenţa sa”, a adăugat el, sfidându-l astfel pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care califică dezarmarea mişcării islamiste drept condiţie prealabilă pentru orice acord pe termen lung, informează Mediafax.

Un acord de încetare a focului între Israel şi islamiştii palestinieni a intrat în vigoare marţi, după 50 de zile de război, soldat cu peste 2.140 de morţi şi 11.000 de răniţi în Fâşia Gaza şi 70 de morţi de partea Israelului.

Acordul prevede o relaxare a blocadei impuse Fâşiei Gaza de către Israel, începând din 2006, care îi afectează pe cei 1,8 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene.

În afara demilitarizării, redeschiderea aeroportului şi portului din Gaza urmează să fie negociate la Cairo.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.