Numărul refugiaţilor sirieni creşte de la o zi la alta

Peste trei milioane de sirieni au fugit din calea războiului civil care răvăşeşte ţara şi au devenit refugiaţi, dintre care un milion doar în anul 2013, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite.

„Criza refugiaţilor sirieni se agravează. Ea a depăşit astăzi un nou prag cu acest număr record de trei milioane de persoane” deplasate, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un comunicat, adăugând că această cifră nu include sutele de mii de sirieni care au fugit din ţară, dar care nu sunt înregistraţi ca refugiaţi, informează Mediafax.

În urmă cu mai puţin de un an, numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi se ridica la două milioane, potrivit UNHCR, care a menţionat informaţiile referitoare la „condiţiile din ce în ce mai îngrozitoare din interiorul ţării”, care explică această creştere spectaculoasă. De asemenea, UNHCR a făcut referire la „oraşe unde populaţia este încercuită, oamenii sunt înfometaţi, iar civilii sunt abuzaţi sau ucişi fără discriminare”.

Conflictul din Siria s-a soldat cu moartea a peste 191.000 de persoane de la declanşarea sa, în martie 2011.Pe lângă refugiaţi, violenţele au determinat strămutarea internă a 6,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că aproape 50% dintre sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, a adăugat UNHCR.

Aproape jumătate dintre cei care au fost nevoiţi să plece sunt copii, potrivit agenţiei ONU. Majoritatea refugiaţilor s-au îndreptat spre ţările vecine, pe teritoriul Libanului aflându-se 1,14 milioane sirieni, în Iordania 608.000, iar în Turcia 815.000.

Presiunea asupra economiilor, infrastructurilor şi resurselor ţărilor-gazdă este „enormă”, subliniază UNHCR, care adaugă că aproape 40% dintre refugiaţi trăiesc în adăposturi fără condiţiile necesare.”Criza siriană a devenit cea mai mare urgenţă umanitară. Cu toatea acestea, comunitatea internaţională nu reuşeşte să răspundă nevoilor refugiaţilor şi ţărilor care îi primesc”, a declarat, într-un comunicat, Antonio Guterres, directorul UNHCR. Ţările donatoare au oferit 4,1 miliarde de dolari pentru sprijinul persoanelor afectate de conflictul din Siria. Potrivit UNHCR, alte două miliarde ar fi necesare până la sfârşitul anului pentru refugiaţii sirieni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.