Barroso îl avertizează pe Putin

0

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat, vineri, pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că orice nouă acţiune în sensul „destabilizării” Ucrainei va avea „un preţ ridicat” pentru Rusia, informează AFP.

“A fost o discuţie foarte simplă, în cursul căreia domnul Barroso a exprimat profunda preocupare în legătură cu informaţiile privind participarea directă a trupelor ruse la confruntările din Ucraina”, anunţă Comisia Europeană, potrivit Mediafax.”Domnul Barroso a condamnat cu fermitate incursiunile şi operaţiunile ruse pe teritoriul ucrainean, cerându-i preşedintelui Putin să inverseze actualul curs al lucrurilor. Uniunea Europeană a anunţat clar că orice nouă acţiune în sensul destabilizării Ucrainei va avea un preţ ridicat”, precizează comunicatul.

Evenimentele care au loc în prezent la Donbas, în estul Ucrainei, arată clar că acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în Crimeea dacă aceasta nu ar fi aderat la Rusia, a declarat vineri preşedintele Vladimir Putin, în cadrul unui forum al tineretului rus, relatează RIA Novosti, în pagina online.”Trebuia să ne protejăm compatrioţii care locuiesc aici. Când analizăm evenimentele din Donbas, Lugansk şi Odesa, înţelegem cu toţii acum ce s-ar fi întâmplat cu Crimeea dacă nu am fi adoptat măsurile necesare pentru a asigura libera exprimare a voinţei locuitorilor peninsulei. Noi nu am anexat-o, nu am ocupat-o, ci le-am dat oamenilor posibilitatea de a se exprima şi de a lua o decizie. Eu cred că i-am protejat”, a declarat Putin.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat în martie independenţa faţă de Ucraina şi reunificarea sa cu Rusia a avut loc după un referendum organizat ulterior. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un „act de anexare”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.