Băsescu nu a fost informat

Share:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că a aflat de la Bruxelles că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european.

„Nu intenționez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acționeze așa, dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles — suntem unul dintre puținele state care a acceptat această rugăminte a președintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult, aș spune că avem și o problemă cu respectarea legislației interne. (…) Deși am aflat de la Bruxelles că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere”, a declarat președintele Traian Băsescu, pe Aeroportul „Henri Coandă”, înainte de plecarea la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

„Întotdeauna desemnările le-au făcut guvernele în colaborare cu președintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că legea 373 prevede o procedură internă parlamentară: audierea celui propus pentru funcția de comisar în comisia de specialitate. (…) Nu înțeleg de ce nu ne-am prevalat de Tratat și s-a ținut cont de rugămintea președintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker.

Tratatul spune foarte clar că statele membre își desemnează un candidat pentru funcția de comisar, portofoliu atribuit din responsabilitatea președintelui Comisiei. Nu înțeleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări de număr femei-bărbați în interiorul Comisiei Europene. (…) Există față de intențiile noastre inițiale o exigență creată acum, a existat și în timp, dar nu a fost respectată tot timpul, acum se pare că este pusă din nou pe masă, și anume aceea că un comisar nu poate ocupa consecutiv de două ori același portofoliu. Este important ca România să obțină un portofoliu relevant. După ce a deținut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la multilingvism. Va fi o sarcină a Guvernului, dar nu mă derobez nici eu în cadrul neoficial în discuții cu președintele Jean-Claude Juncker”, a mai spus Traian Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.