Liliana Mincă dă startul marșului Avram Iancu

0

 Deputatul Liliana Mincă (PPDD), președintele Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați din Camea Deputaților și scriitorul Laurian Stănchescu vor da, luni , din fața Palatului Parlamentului, startul Marșului Național Avram Iancu spre Vidra de Sus, în Munții Apuseni.

Scriitorul Laurian Stănchescu, părintele Marșului Național Avram Iancu, manifestare deja tradițională în demersurile sale de reînviere a culturii și istoriei naționale, va continua Marșul  în Apuseni, pe jos, pe o distanță de 100 de km, pe traseul Vidra de Sus – Țebea, în perioada 1 -7 septembrie a.c.

Evenimentul de anul acesta are o semnificație aparte în conștiința neamului românesc,  celebrând 190 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, patriotul care  a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, a fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, memoria lui fiind cinstită an de an de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și astăzi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.   La momentul inaugural al Marșului vor participa deputatul Ștefan Petru Dalcă vicepeședinte al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați, precum și alți deputați și senatori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.