Aleşii vor vot obligatoriu la prezidenţiale

 Deputatul PSD Neamţ, Ioan Munteanu, a declarat luni, în exclusivitate pentru Agerpres, că iniţiativa legislativă privind votul obligatoriu este prioritară şi va fi analizată şi supusă aprobării în actuala sesiune parlamentară.

Ioan Munteanu a precizat că iniţiativa este depusă la birourile Camerei Deputaţilor şi Senatului încă din luna iunie şi că va intra în curând în dezbaterea comisiilor de specialitate. “Pe lângă priotăţile Guvernului, care înseamnă amnistia fiscală şi ordonanţa privind aleşii locali, am drept ţintă în această perioadă această propunere legislativă de introducere a votului obligatoriu. Este important să le văd în dezbatere şi m-aş bucura enorm să le văd trecute prin votul Parlamentului şi ajunse la promulgare. Asta cu atât mai mult cu cât cei de la Alianţa Creştin Liberală vor să depună o iniţiativă legislativă cu privire la votul prin corespondenţă, iar cele două legi s-ar completa”, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu.Potrivit iniţiativei parlamentarului social-democrat, votul ar urma să devină obligatoriu, iar cei care nu vor participa la scrutinuri vor fi amendaţi. Potrivit acestuia, pe buletinele de vot ar putea fi introdus şi un patrulater gol în care cei nemulţumiţi de toţi candidaţii să poată pună ştampila, iar votul să nu mai fie anulat.

Munteanu a adăugat că ia în considerare repetarea alegerilor în cazul în care procentul celor care ştampilează patrulaterul gol depăşeşte 50 la sută plus unu dintre voturile valabil exprimate. “Trebuie însă să ţinem cont că, într-o astfel de situaţie, vor rămâne în mandat tot aleşii vechi, care pot fi mai răi decât cei aflaţi în noul mandate”, a precizat deputatul PSD.

Pentru a deveni lege, iniţiativa parlamentarului nemţean are nevoie de votul a minim două treimi din deputaţi şi senatori.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.