Bashar Al-Assad și-a instalat un nou Guvern

Președintele sirian Bashar al-Assad a instalat duminică noul său guvern, cerând miniștrilor să lucreze asupra securității, reconstrucției și luptei împotriva corupției, informează AFP.

Noul guvern, format miercuri, intră în funcție în timp ce peste 191.000 de persoane au murit în Siria de la începutul războiului în martie 2011, potrivit ONU.

Conflictul a devastat economia și alungat din casele lor aproape jumătate din sirieni, dintre care 3 milioane s-au refugiat în străinătate.

Assad a cerut noului guvern „să ofere o nouă viziune”, potrivit agenției oficiale Sana, și „să evite greșelile din trecut”.

Succesul guvernului depinde de capacitatea sa de „a câștiga încrederea cetățenilor prin transparență și credibilitate”, a spus el, potrivit Sana.

Președintele a recunoscut că securitatea rămâne principala preocupare a țării, sfâșiată de conflictul născut în martie 2011 din reprimarea sângeroasă a manifestațiilor anti-Assad.

„Această problemă este gestionată de Ministerul Apărării și armată… în același timp, este important să se urmărească reconcilierea națională pentru că ea a fost un succes în multe domenii”, a adăugat Assad.

Noul guvern include 11 noi miniștri, cele mai multe dintre schimbări având loc pentru portofoliile legate de finanțe și economie.

Assad a numit noul cabinet după alegerea sa ca președinte în iunie, în primul scrutin prezidențial cu mai mulți candidați organizat în Siria, considerat o „farsă” de majoritatea comunității internaționale. Numai persoanele care locuiesc în zonele controlate de regim au putut participa.

În discursul său, Assad a mai spus că principala provocare economică a țării este reconstrucția în zonele „unde securitatea a fost restaurată”, în timp ce și-a chemat miniștrii să lupte contra profitorilor și corupției.

Potrivit unui raport al ONU, trei sirieni din patru trăiesc acum în sărăcie și mai mult de jumătate /54,3%/ în condiții de sărăcie extremă.

Mai rău, aproximativ 20% din populație nu mai are mijloacele necesare pentru nevoile de bază și, în zonele asediate, suferă de foame și malnutriție.

Șomajul a crescut vertiginos de la 10% în 2011 la 54% în ultimul trimestru al anului 2013, ajungând chiar la 65% în unele zone.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.