Putin vrea să creeze un nou stat în estul Ucrainei

0

Problema unui „statut statal” trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde se confruntă forţele ucrainene şi rebelii proruşi, relatează AFP.

„Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (…) privind organizarea politică a societăţii şi un statut statal pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat preşedintele Putin în cadrul unei emisiuni televizate, citat de presa rusă.

Până în prezent, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat. Acesta este un nou element în limbajul liderului de la Kremlin, care a salutat deja vineri succesele separatiştilor proruşi într-un mesaj destinat „insurgenţilor din Novorosia”, Noua Rusie, cuvânt pe care l-a folosit după anexarea Crimeei, în martie, pentru a desemna mai multe regiuni rusofone din estul şi sudul Ucrainei, informează Mediafax.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a nuanţat afirmaţiile sale, apreciind că nu este vorba despre acordarea unui statut de stat regiunilor rebele, ci despre faptul că Ucraina ar trebui „să ia în calcul interesele Novorosiei”.

Vladimir Putin, care s-a exprimat în cadrul unei emisiuni televizate înregistrate vineri, nu a evocat problema ameninţării cu sancţiuni formulate de occidentali, care acuză Rusia de implicare militară în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au dat un termen de o săptămână Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina, în caz contrar urmând să adopte noi sancţiuni.

Liderul de la Kremlin a apreciat însă că occidentalii sunt responsabili pentru criza ucraineană, deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la „lovitura de stat” împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi că va urma un conflict.”Ei ar fi trebuit să ştie că Rusia nu putea rămâne deoparte când oamenii sunt împuşcaţi”, a afirmat Putin, precizând că vorbeşte „nu în numele statului rus, ci al poporului rus”.

Moscova a dezminţit întotdeauna acuzaţiile Occidentului şi ale Kievului potrivit cărora ar fi trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul ţării.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.