Epidemia Ebola pune în pericol siguranța alimentară

Cea mai gravă epidemie de Ebola din lume a pus în pericol recoltele și a determinat o creștere a prețurilor la alimente în Africa de Vest, a afirmat marți Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), avertizând că problema se va intensifica în următoarele luni, relatează marți agenția Reuters, citată de Agerpres.

FAO a emis o alertă specială pentru Liberia, Sierra Leone și Guineea, cele mai afectate țări de epidemia de Ebola, care s-a soldat cu moartea a circa 1.550 de persoane de la depistarea virusului în jungla îndepărtată din sud-estul Guineii în martie.

Restricțiile privind circulația persoanelor și instituirea unor zone de carantină pentru a împiedica răspândirea febrei hemoragice au provocat cumpărături în exces, penurie de alimente și creșteri de prețuri în țările slab pregătite pentru a face față șocului.

”Chiar înainte de izbucnirea epidemiei de Ebola, gospodării din unele zone cele mai afectate cheltuiau până la 80% din venitul lor pe alimente”, a afirmat Vincent Martin, șeful diviziei FAO din Dakar (Senegal), care coordonează acțiunile de răspuns ale agenției.

”Acum, ultimele creșteri de prețuri au făcut ca alimentele să nu mai fie deloc la îndemâna lor”, a afirmat Martin într-un comunicat. În opinia lui, criza alimentară ar putea împiedica și mai mult ținerea sub control a epidemiei Ebola, care se transmite în general la contactul cu fluide corporale de la persoana contaminată.

Producția de orez și porumb va scădea odată cu apropierea sezonului principal de recoltă, deoarece restricțiile privind migrația și circulația persoanelor vor provoca o penurie a forței de muncă în exploatările agricole, a afirmat FAO.

Recoltele ușor vandabile, precum uleiul de palmier, cacao și cauciuc, vor fi grav afectate, determinând o scădere a puterii de cumpărare pentru multe familii, ale căror venituri și alimente au scăzut și din cauza interdicției privind carnea de vânat.

Închiderea punctelor de frontieră și reducerea comerțului prin porturile maritime au înăsprit aprovizionarea cu alimente în cele trei țări menționate, care sunt toate importatori neți de cereale, și au determinat o creștere a prețurilor exacerbată de costurile mai mari de transport.

Programul Alimentar Mondial (PAM) și FAO au aprobat un program de urgență pe trei luni pentru furnizarea a 65.000 de tone de alimente pentru 1,3 milioane de persoane afectate de epidemia de Ebola. –

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.