Prognoză meteo a ANM pe următoarele două săptămâni

Regimul termic diurn va marca o scădere treptată în următoarele două săptămâni (1-14 septembrie), iar probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată în a doua săptămână a intervalului, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres.

În Banat, până pe 6 septembrie, regimul termic diurn va marca o scădere treptată și se vor atinge medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 25 de grade, pornind de la 28 de grade în prima zi a intervalului de prognoză. Între 7 și 10 septembrie o ușoară încălzire va determina creșterea cu 2-3 grade a mediilor termice, pentru ca după data de 10 septembrie o nouă tendință de răcire să coboare din nou maximele diurne, spre medii de 22 de grade.

Valorile nocturne se vor menține între 14 — 16 grade în prima săptămână de prognoză, iar în a doua vor scădea ușor și treptat, spre 12 grade la sfârșitul intervalului. În primele două zile, probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă, dar va crește începând cu 3 septembrie.

Ploile se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi, izolat, mai însemnate cantitativ în jurul datelor de 3, 4 și 9 septembrie.

În Crișana, în prima săptămână, valorile termice diurne vor scădea ușor și treptat, de la medii de 28 de grade în prima zi, până la aproximativ 24 de grade în jurul datei de 7 septembrie.

În a doua săptămână, tendința de răcire va continua și, la sfârșitul perioadei de prognoză, media maximelor diurne va fi de 22 de grade. Temperaturile minime se vor situa între 14-16 grade Celsius în prima jumătate a intervalului de prognoză, iar apoi vor scădea ușor, spre valori medii de 11…12 grade în jurul datei de 14 septembrie. În ceea ce privește probabilitatea de apariție a ploilor, după data de 3 septembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, local și temporar, se vor semnala averse, izolat mai însemnate cantitativ.

În Transilvania, temperaturile maxime, de 26…27 de grade, din primele două zile ale intervalului de prognoză, vor scădea cu aproximativ 2 grade, astfel încât, între 3 și 8 septembrie se vor menține relativ constante, în jurul valorii medii de 25 de grade.

Ulterior, răcirea ușoară a vremii va continua, iar între 12 și 14 septembrie mediile maximelor nu vor mai depăși 21 de grade Celsius. Temperaturile minime vor marca o creștere, de la 10 la 13 grade, între 1-4 septembrie, apoi vor scădea ușor și se vor menține în jurul unei medii de 11 grade până pe 10 septembrie, pentru ca în ultimele zile să coboare din nou, spre 8 grade la sfârșitul perioadei de prognoză.

Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai ridicată pe 3 septembrie și, din nou, între 8 și 10 septembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi trecătoare, slabe cantitativ.

Temperaturile diurne vor fi, în Maramureș, de 26…28 de grade în prima săptămână de prognoză, cu cele mai ridicate valori în primele două zile, iar în a doua săptămână tendința de scădere ușoară va continua, încât, spre 14 septembrie, nu se vor mai depăși valori medii de 22 de grade Celsius.

În ceea ce privește regimul termic nocturn, după primele dimineți mai calde, cu valori medii de 13…14 grade, temperaturile vor scădea treptat până spre 10 grade la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru averse pe arii relativ extinse și izolat mai importante cantitativ va fi mai ridicată între 7 și 10 septembrie. În restul intervalului de prognoză, ploile vor fi slabe și se vor semnala sporadic.

În Moldova, media maximelor termice va fi de 26…27 de grade între 1-4 septembrie, apoi temperaturile vor scădea spre valori medii de 24-25 de grade între 5 și 9 septembrie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, tendința de răcire va continua și, după 11 septembrie, maximele diurne nu vor mai depăși, în medie, 22 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea valori medii de 13 grade la începutul intervalului, apoi vor marca o creștere spre 15 grade pe 3 și 4 septembrie, pentru ca între 5-11 septembrie să revină la valori de 12-13 grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză valorile nocturne vor coborî spre o medie termică de aproximativ 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi local mai ridicată pe data de 3 septembrie și, din nou, după 9 septembrie. În restul intervalului de prognoză doar cu totul izolat vor fi condiții să plouă slab.

În Dobrogea, în prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va scădea, de la valori medii de aproximativ 29 de grade pe 2 septembrie, până la 26-27 de grade în intervalul 5-9 septembrie. Ulterior, până la finalul perioadei de prognoză, răcirea va continua, astfel încât între 12 și 14 septembrie nu se vor mai depăși, în medie, 22 de grade Celsius. Temperaturile minime nocturne vor marca o creștere, de la 15…16 grade la începutul intervalului, spre 19
grade în jurul datei de 4 septembrie, pentru ca apoi să revină la valori de 16 grade în intervalul 7-11 septembrie și chiar să scadă spre 14 grade Celsius la sfârșitul perioadei de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor se va menține redusă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză și doar pe 3, 9 și 10 septembrie, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată.

În Muntenia, între 1 și 9 septembrie, temperaturile maxime se vor menține apropiate de valori medii de 26…27 de grade, exceptând ziua de 2 septembrie, când se vor apropia de 30 de grade Celsius. Între 10-4 septembrie, maximele diurne vor scădea ușor, spre valori medii de 24 de grade, apropiate de normele climatologice ale datei. Minimele termice vor crește, de la 13-14 grade la începutul intervalului de prognoză, spre 17 grade pe 3-4 septembrie, pentru ca apoi să scadă, spre aproximativ 14 grade în intervalul 6-10 septembrie și chiar spre 12 grade pe 13-14 septembrie. Probabilitatea pentru averse, posibil mai însemnate cantitativ, va fi mai mare pe 3 septembrie, iar în rest doar cu totul izolat și trecător va ploua slab.

Temperaturile maxime vor scădea treptat, în Oltenia, de la o valoare medie de 28 de grade pe data de 2 septembrie, spre 24 de grade între 4 și 6 septembrie. O ușoară încălzire, cu aproximativ 2 grade, va avea loc între 7 și 9 septembrie, pentru ca apoi să se manifeste o tendință de răcire treptată, care va determina, la sfârșitul intervalului de prognoză, valori medii de 22 de grade Celsius. Regimul termic nocturn va marca o creștere de 3…4 grade la începutul intervalului, spre valori medii de 16…17 grade pe 4 — 5 septembrie, apoi va scădea treptat, spre 12 grade în jurul datei de 14 septembrie. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare între 3 și 5 septembrie și, din nou, în jurul datei de 9 septembrie, iar în rest doar izolat vor fi condiții pentru ploi trecătoare.

La munte, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, temperatura aerului va avea valori medii de aproximativ 18 grade ziua și 9…10 grade noaptea, iar în intervalul 4 — 10 septembrie se vor înregistra temperaturi diurne de 16 grade și nocturne de 8…9 grade. În ultimele zile ale perioadei de prognoză, regimul termic va marca o nouă scădere, spre valori maxime de 14 grade și minime de 5 grade, în medie. Averse pe arii mai extinse și izolat mai importante cantitativ se vor semnala pe 3 septembrie, dar și în intervalul 7-10 septembrie. În rest vor fi ploi locale, de scurtă durată.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 1 — 14 septembrie, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.