Putin a inagurat lucrările gazoductului Rusia-China

Share:

Rusia a început construcția unui nou gazoduct ce va transporta resurse în China, marcând evenimentul printr-o ceremonie ținuta în orașul siberian Yakutsk. Proiectul, numit „Forța Siberiei”, reprezintă încercarea Kremlinului de a se îndepărta de Uniunea Europeană (UE), care este în prezent cel mai important partener comercial al său.

Compania chineză CNPC a fost de acord să cumpere gaze rusești in valoare de 400 de miliarde de dolari de la Gazprom, informează BBC, preluată de Amos News.

Rusia va livra anual o cantitate de 38 de miliarde de metri cubi de gaze, pe parcursul următoarelor trei decenii.

„Înțelegerea va micșora dependența Rusiei de UE, care a impus sancțiuni după intervenția în Ucraina”, amintește sursa citată.

Inaugurarea lucrărilor a avut loc în prezența președintelui rus Vladimir Putin și a vicepremierului chinez Zhang Gaoli. Țara asiatică va începe construcția gazoductului pe teritoriul său în prima jumătate a anului 2015, iar livrările vor începe din 2019.

China este al treilea partener comercial al Rusiei, valoarea schimburilor bilaterale ajungând la 90 de miliarde de dolari în 2013. Cele doua state au de gând sa dubleze aceasta valoare în următorii 10 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.