Ponta: România a obținut cel mai important potofoliu, cel al dezvoltării regionale

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, în urma negocierilor, România a obținut „cel mai important portofoliu posibil”, cel al dezvoltării regionale, și a precizat că, după ce va primi înștiințarea oficială de la președintele Jean Claude Junker, o să nominalizeze o persoană pentru acest portofoliu care „va fi audiată și în Parlamentul României”, informează Agerpres.

Eu am obținut pentru România, nu pentru Guvernul României, nu pentru un român, am obținut pentru România cel mai important portofoliu din Comisia Europeană pentru noi, dezvoltarea regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune și structurale în perioada 2014-2019. Din acest punct de vedere, toți oamenii cu mintea la ei și oamenii care știu ce înseamnă Comisia Europeană au aplaudat faptul că România, chiar dacă a avut probleme în trecut în absorbția fondurilor europene, chiar dacă avem acest dezavantaj al faptului că eu negociez cu președintele Junker și cu ceilalți prim-miniștri dar nu sunt la Consiliul European, a obținut cel mai bun portofoliu pe care l-am fi dorit. În aceste condiții, chiar și domnul Băsescu, care este adversarul meu, a avut suficientă minte ca să nu comenteze mai mult, știind că obținerea portofoliului dezvoltării regionale este un obiectiv extraordinar de important”, a spus miercuri, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

Premierul a adăugat că nu va folosi niciodată, ca om politic, un interes meschin de politică internă pentru a lovi în interesele României, din acest motiv, atunci când a discutat prima dată și a aflat că portofoliul Agriculturii nu poate fi menținut, s-a alăturat acestui proiect care vizează portofoliul dezvoltării regionale.

„În momentul în care am aflat și eu, și a aflat și domnul Băsescu, că nu putem să ținem portofoliul Agriculturii, imediat m-am uitat spre cel mai important portofoliu pentru România, aproape l-am obținut și numai acțiunile politrucilor Iohannis—Blaga pot să strice acest lucru. După ce primesc înștiințarea oficială de la domnul Junker, o să nominalizez o persoană pentru acest portofoliu, iar aceasta va fi audiată și în Parlamentul României. În celelalte țări, nu sunt audiați comisarii europeni în Parlamentele naționale dintr-un motiv foarte simplu: comisarul european nu e comisarul României, e comisarul Europei și, conform Tratatului de la Lisabona, reprezintă interesele și ale portughezilor și ale irlandezilor și ale românilor, în egală măsură. După ce am anunțul oficial din partea lui Junker asupra portofoliului pe care îl primește România și sper să am acest anunț până la sfârșitul săptămânii, voi face nominalizarea în mod oficial. Decizia privind portofoliul și persoana aparțin lui Junker, noi nu putem decât să negociem, eu asta am făcut timp de o lună și jumătate: am obținut pentru România cel mai important portofoliu posibil”, a menționat premierul Victor Ponta.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.