România, depăşită de Bulgaria în topul competivităţii economice

Share:

România a înregistrat un avans de 17 poziţii, de pe locul 76 pe locul 59 în clasamentul competitivităţii economice întocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasându-se peste ţări ale Uniunii Europene (UE) ca Ungaria, Grecia sau Croaţia, dar sub Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia.

În ceea ce priveşte ţările vecine, România este surclasată doar de Bulgaria, aflată pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii ediţia 2014-2015, publicat miercuri de WEF. În schimb, Ungaria se situează cu o poziţie în spatele României, pe 60, în timp ce Ucraina, Republica Moldova şi Serbia nu se regăsesc printre primele 70 de economii ale lumii, după criteriile competitivităţii.

Dintre statele UE, România depăşeşte Ungaria, Croaţia, Grecia, Slovenia şi Slovacia în ceea ce priveşte competititvitatea economiei naţionale. Economia românească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 50 în lume, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia – poziţia 78, informează Mediafax.

Criteriile privind eficienţa includ accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne.

Capitolul inovaţie se referă atât la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la „gradul de sofisticare” a mediului de afaceri.În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, România se plasează pe locul 77 în lume.

Cei mai importanţi factori care împiedică dezvoltarea unei afaceri în România sunt lipsa surselor de finanţare, nivelul ridicat al taxelor, infrastructura slab dezoltată şi corupţia, potrivit raportului. Cea mai competitivă economie din lume este Elveţia, urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie şi Suedia.

Analiza WEF este realizată pe 144 de economii ale lumii, iar calcularea indicelui competitivităţii se face pe baza unui complex de factori, precum prevederile legislative dintr-o ţară, produsul intern brut şi rata inflaţiei, calitatea infrastructurii, a sistemelor de educaţie şi sănătate şi caracteristicile pieţelor respectivului stat.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.