Doina Pană face promisiuni la Ziua Forestierului

Ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Doina Pană, a declarat vineri, la Poiana Brașov, că Sistemul de monitorizare a trasabilității lemnului, ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale de lemn și a evaziunii fiscale în domeniu, va deveni obligatoriu la nivel național începând cu data de 8 octombrie a.c.

Doina Pană a declarat că acest sistem a fost implementat în faza pilot în nouă județe din țară, iar în scurt timp va fi extins în toată țara.

‘Am început cu trei județe, pe urmă cu șase, iar la ora actuală sunt nouă în acest sistem. În urma pilotării, culegând date, sistemul informatic a mai suportat niște modificări și urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, să apară Hotărârea de Guvern în forma finală. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel național, astfel încât pe 8 octombrie, când intră în vigoare hotărârea, să nu fie nimeni care să nu fi folosit până acum sistemul’, a declarat Doina Pană.

Ministrul a subliniat că acest sistem de monitorizare este foarte benefic pentru că va elimina concurența neloială și introducerea pe piață a lemnului provenit din tăieri ilegale.

Monitorizarea trasabilității lemnului se va face on-line printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicație instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

Doina Pană a participat vineri la Zilele forestierului, organizate în Poiana Brașov de Asociația forestierilor din România.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.