Medicii trag un semnal de alarmă

Share:

Conform unui comunicat de presă al Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România principalele probleme cu care se confruntă în prezent sistemul sunt:   lipsa de medici determinată mai ales de migrația acestora;    finanțarea insuficientă a Sănătății;    legislația confuză, interpretabilă și cu tendințe de suprareglementare, informează Amos News.
Din 2008 până în prezent, au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici. În acest an, doar în primele șase luni, peste 1200 de medici au ales aceeași soluție.
Asistăm la o adevărată ”deșertificare a sistemului de sănătate românesc în condițiile în care avem zone și specialități în care lipsa medicilor este îngrijorătoare.
Consiliul Național a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuții, negocieri și promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independența și demnitatea medicilor.
Consiliul Național a adoptat o rezoluție prin care solicită:

  1.  Apărarea independenței profesiei medicale.
    Solicităm Parlamentului să ia în discuție în regim de urgență OUG 2/2014, retrimisă în Parlament de Președinție, să respingă obiecțiile privitoare la Statutul medicului și să o adopte în forma votată prima data de parlamentari.
    Solicităm punerea în dezbatere publică a legii privind creșterea veniturilor medicului și Legea malpraxisului.
    2.    Amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale și pentru centrele de permanență. Curtea de Conturi a penalizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activități, iar aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceștia nu au avut nicio vină.
    3.    Finanțarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate.
    Așa cum am afirmat în nenumărate rânduri, acest plafon constituie minimum pentru funcționarea sistemului de sănătate.

Consiliul Național acordă mandat Președintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae și Biroului Executiv de a negocia aceste solicitări și de a elabora un plan de acțiune pentru această toamnă (împreună cu partenerii din Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate), ce va fi prezentat la următoare ședință.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.