NATO dă Ucrainei bani, cât pentru o jumătate de avion

0

Deputatul ucrainean Anatoli Grițenko, fost ministru al apărării, liderul partidului „Poziția cetățenească”, a declarat că suma de 15 milioane de euro pe care Alianța Nord-Atlantică a promis să-i aloce Ucrainei ca sprijin financiar este jumătate din valoarea unui avion militar modern, exprimându-și voalat nemulțumirea față de dimensiunea acestei asistențe financiare, informează agenția de presă Kyiv-osp.ua, citată de Agerpres.

‘Un sprijin de 15 milioane de euro este important, dar ca să înțelegeți dimensiunea sa — este jumătate din costul unui avion modern, nici măcar a unuia întreg’, a afirmat el, într-o intervenție la postul de televiziune Kanal5.

‘Aceasta este suficient pentru tratamentul soldaților noștri în spitalele militare, dar dacă este să vorbim despre un ajutor real, acesta este aproape zero’, a spus Grițenko.

Fostul ministru ucrainean al apărării a pledat anterior pentru recunoașterea Rusiei ca parte a conflictului din estul Ucrainei.

La summitul NATO de la Newport, din Țara Galilor (Marea Britanie), Alianța Nord-Atlantică a promis Kievului un ajutor de apărare de 15 milioane de euro, după cum a anunțat secretarul său general Anders Fogh Rasmussen. Fondurile sunt destinate să ajute armata ucraineană să-și îmbunătățească logistica și comandamentul, controlul și sistemele de comunicații. O parte din această sumă va merge pentru susținerea apărării cibernetice și reabilitarea soldaților răniți.

În acest context, expertul ucrainean Aleksei Kolomieț, președintele Centrului pentru studii europene și transatlantice, a estimat vineri pentru agenția de presă Ukrinform că Ucraina ar trebui să solicite asistență militar-tehnică țărilor care nu sunt membre NATO sau ale Uniunii Europene, dar care dispun de arme moderne.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.