Gorghiu: Tăriceanu dă șah PSD

0

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că suspendarea preşedintelui este un demers serios, că aşteaptă un act real de la Călin Popescu Tăriceanu, care a mai vehiculat ideea „dar nu a finalizat”, că este „un şah la PSD” şi că ea ar pune la motivele suspendării şi numirea procurorilor.

 

Întrebată, sâmbătă, la reuniunea ACL de la Braşov, cum vede demersul anunţat de Călin Popescu Tăriceanu pentru o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Gorghiu a răspuns:

„Procedura întotdeauna e posibilă, pentru că este o procedură constituţională prin care Parlamentul, în mod legitim, prin intermediul referendumului, poate să suspende un preşedinte care a încălcat în mod grav Constituţia. Asta e teoria. De la teorie la practică s-a dovedit de două ori că este o foarte mare diferenţă. Eu aştept cu foarte mare interes să văd un document real, pentru că toată lumea poate să spună că pe data de 1 februarie sau 7 martie sau 20 aprilie, face o propunere. Eu aştept să văd în concret, pentru că domnul Tăriceanu nu o singură dată a vehiculat ideea suspendării, ci de mai multe ori, dar n-a finalizat şi nu a venit cu nicio propunere în Parlament”.

Ea a susţinut că „este o lovitură de teatru, un şah pe care îl dă PSD”, care, prin vocea liderilor partidului, au susţinut că nu s-a discutat despre o suspendare. „Decizia politică a ACL se va putea lua exclusiv atunci când avem pe ce să o luăm, pe poveşti în spaţiul public nu putem să o luăm”, a mai spus Gorghiu.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că în solicitarea lui Tăriceanu sunt introduse „tuşe groase politice”, dar trebuie să mai existe şi argumente juridice. „Eu, de exemplu, aş introduce în această cerere de suspendare, dacă s-ar ajunge la acest moment şi dacă decizia ACL ar fi în sensul completării unei cereri, aş introduce de exemplu «pactul de coabitare», care nu există la nivel constituţional. Nu ai un pact de coabitare care să presupună diverse lucruri netransparente între preşedinte şi premier. Sau aş introduce, de exemplu, ca încălcare gravă a Constituţiei, numirea procurorilor de către preşedinte şi premier prin acord. Din punctul meu de vedere asta este în mod clar o încălcare gravă a Constituţiei”, a mai spus Gorghiu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.