Tomescu deschide Concursul Internaţional „George Enescu”

Share:

Violonistul român Alexandru Tomescu, care, alături de pianistul kazah Amir Tebenikhin, va deschide, printr-un concert de gală, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, a declarat vineri, într-o conferinţă, că această competiţie este o mare victorie culturală a României.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut, sâmbătă, la Ateneul Român din Bucureşti, de doi dintre laureaţii de marcă ai competiţiei: violonistul român Alexandru Tomescu (ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (ediţia 2009), informează Mediafax.

Vineri, în Sala Studio a Ateneului Român, a avut loc conferinţa de presă care a marcat deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Concursului Internaţional „George Enescu”, care se va desfăşura de sâmbătă până pe 27 septembrie.

La eveniment au participat Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin, Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului şi Festivalului Enescu, Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, precum şi Liliana Staicu, reprezentant al Radioului Public, şi Catalin Sava, reprezentant al Televiziunii Române – ambele instituţii fiind coproducători ai Concursului Enescu.

La conferinţa de presă, violonistul Alexandru Tomescu a declarat că participarea la concursuri este extrem de importantă pentru un artist, întrucât i se oferă şanse care îl pot ajuta în carieră.”În urmă cu 15 ani, în 1999, am câştigat Concursul «George Enescu». A fost un moment foarte important pentru cariera mea atunci. (…) Concursurile, după părerea mea, sunt o etapă foarte importantă în dezvoltarea oricărui artist. Motivul cel mai evident este acela că, atunci când concurezi, eşti pe deplin conştient de presiunea care este asupra ta, deci este o şcoală a călirii nervilor, aş putea spune. Dincolo de acestea, concursurile nu sunt neapărat importante sau valoroase prin faptul că cineva câştigă în detrimentul altuia, ci sunt nişte oportunităţi, nişte şanse pentru tinerii artişti de a-şi deschide o carieră”, a spus Alexandru Tomescu.

„Este o experienţă foarte utilă, fiindcă niciodată, în niciun alt gen de eveniment cu public, nu vei simţi acea stare, acea stare specială de concurs, când ştii că acolo, în sală, pe lângă cei care au venit să te asculte, există un rând special de persoane, care au venit să te asculte, dar ei au şi un carneţel, pe care îşi notează şi ţi-ai dori să nu noteze foarte multe lucruri acolo. Câştigul cel mai important al unui concurs nu este neapărat premiul în bani (…), lucrul cel mai important şi cel mai concret sunt concertele, oportunităţile, invitaţiile la festivaluri, invitaţiile la masterclass, aceste oportunităţi de creştere pentru un tânăr solist în afirmare. Eu văd concursurile mai degrabă ca pe nişte radiografii de moment, ele stabilesc o ierarhie a unui moment respectiv şi sunt în fapt nişte pariuri (…)”, a mai spus Alexandru Tomescu.

De asemenea, violonistul a precizat că în România importanţa şi ponderea culturii este suebevaluată.”Eu cred că, în România, importanţa şi ponderea pe care o dăm noi culturii, în felul în care ne raportăm la exterior, este în continuare subevaluată, subevaluată în raport cu posibilităţile pe care le avem. Nu suntem pe deplin conştienţi că în domeniul cultural (…) putem sta fără niciun compelx lângă oricine vrem din stăinătate. Nu avem absolut niciun fel de decalaj tehnologic faţă de ei”, a spus Alexandru Tomescu, menţionând că Festivalul şi Concursul „George Enescu” sunt două evenimente extrem de importante care contribuie la acest lucru, iar faima de care se bucură aceste acestea nu a apărut peste noapte.

„Concursul George Enescu are avantajul de a avea în spate o istorie de peste 50 de ani şi, prin nivelul la care a ajuns, prin prestanţa juriului, prin nivelul de premii (…), prin nivelul concertelor care sunt oferite participanţilor, se integrează perfect în acel cerc de elită al marilor concursuri de gen din Europa şi din lume. Eu cred că este o mare victorie culturală a României şi cred că merită să fie continuată multă vreme de acum înainte”, a adăugat Alexandru Tomescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.