Va fi modificată legea audiovizualului prin OUG?

Share:

ACL a solicitat ca premierul Victor Ponta să îi ceară public demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, ca urmare a prejudiciilor de imagine aduse instituţiei, iar Guvernul să modifice Legea audiovizualului prin OUG care să prevadă posibilitatea suspendării din funcţie a membrilor CNA.

”Îi cerem în mod ferm domnului prim-ministru Victor Ponta să iasă public şi să-i ceară demisia doamnei Laura Georgescu, actual conducător al unei instituţii foarte importante în orice ţară civilizată din Europa – mă refer la CNA – şi să caute să sprijine la nivelul Guvernului intrarea activităţii CNA în normalitate”, a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul PNL Tudor Barbu, secretarul Comisiei de Cultură din Senat, care a arătat că acesta este punctul de vedere al ACL.

El a menţionat faptul că CNA este, azi, e o instituţie care nu funcţionează, dar care aduce grave deservicii de imagine României, ca şi bunei funcţionări a mediului audiovizual în România.

Potrivit lui Barbu, ACL îi cere, totodată, premierului Victor Ponta ca Guvernul să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice legislaţia din domeniul audiovizualului, astfel încât orice membru CNA care aduce deservicii de imagine instituţiei să poată fi suspendat din funcţie.”Azi, Legea în baza căreia funcţionează CNA spune că pot fi demişi membrii CNA doar în urma unei sentinţe penale definitive, irevocabile şi executorii, a neexercitării mandatului timp de şase luni sau în caz de incompatibilitate. Ordonanţa trebuie să spună că se poate şi în cazul aducerii de prejudicii grave instituţiei sau exercitării mandatului cu rea-credinţă. Cred că legislaţia viitoare trebuie să prevadă posibilitatea suspendării unor astfel de demnitari, care au rang de ministru şi de secretar de stat”, a spus Tudor Barbu.

El a arătat că situaţia în care este azi preşedintele CNA, Laura Georgescu, este similară cu aceea a Narcisei Iorga, membru CNA.Întrebat dacă cere ca şi Narcisa Iorga să părăsească instituţia sau să facă obiectul Ordonanţei, Barbu a precizat: ”Dacă e vorba de acelaşi dosar, de acelaşi statut de urmărit penal pentru infracţiuni de corupţie în exercitarea mandatului de membru, vedeţi vreo diferenţă? Ce ţinută morală, ce vot pot da aceste doamne în cadrul CNA de vreme ce sunt urmărite penal pentru presupuse fapte comise în exercitarea mandatului?”.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, este urmărită penal de DNA în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV, ea fiind acuzată că a intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licenţei postului, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a venit, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a i se aduce la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pe numele ei pentru fapte de abuz în serviciu. Ea este acuzată că ar fi intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licenţei Giga TV.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi membrul CNA Narcisa Iorga.Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Iorga este urmărită penal de procurorii anticorupţie pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.