Regia Autonomă de Activități Nucleare în vizorul DNA

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis, luni, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) și contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 – 2013, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni, AGERPRES.

Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunțării acestor contracte depășește șapte milioane de euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control.

„Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depășește orice imaginație. Am speranța ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-am transmis astăzi. Creșterea performanței companiilor de stat și stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

RAAN se află în insolvență din septembrie 2013.

La momentul intrării în insolvență, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar, de atunci și până în aprilie 2014, s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente înainte de insolvență, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei anul trecut.

Într-o conferință de la mijlocul lunii aprilie, Nicolescu a precizat că a solicitat primului-ministru să supună atenției Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) deciziile privind viitorul RAAN, care este o societate de interes strategic.

”Am elaborat un plan de măsuri care vizează eficientizarea, restructurarea RAAN și un plan de perspectivă, pe care le vom transmite în cursul acestei zile sau mâine primului-ministru, Victor Ponta, și vicepremierului Gabriel Oprea, care asigură coordonarea pe tot ceea ce înseamnă chestiuni de securitate națională, pentru că RAAN este o regie de interes strategic. Din acest motiv, credem că se impune o discuție privind viitorul acestei societăți la nivelul CSAT. De aceea, transmitem această notă și sugestiile noastre privind RAAN cu rugămintea de a le supune atenției CSAT”, a spus ministrul.

În aceeași conferință, Nicolescu a anunțat că l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Dănuț Andrușcă, din cauza situației din ce în ce mai grave în care se află compania, și l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.