Scandal în Irlanda în jurul unui comisar european

Irlandezul Phil Hogan, până recent ministru al mediului, comunității și administrațiilor locale, în prezent concurent pentru viitorul portofoliu de comisar european pentru agricultură, se află în centrul unui scandal, fiind acuzat că a aprobat anul trecut cheltuieli de milioane de euro destinate companiei naționale Irish Water dintre care o mare parte au fost alocate consultanților externi, informează luni Irish Independent, citată de Agerpres.

Potrivit publicației Irish Mirror, prea puțin popularul Phil Hogan a semnat anul trecut un document care prevedea cheltuieli masive pentru experți, sisteme IT, consultanță juridică și servicii de suport.

Noul șef al companiei Irish Water, John Tierney, a dezvăluit la postul de radio RTE în luna ianuarie că 50 de milioane de euro din cele 100 de milioane destinate înființării companiei au mers către consultanți externi.

Problema a fost adusă imediat în atenția Comitetului pentru Cheltuielile Publice (PAC) ai cărui membri l-au chestionat pe Tierney în legătură cu aceste cheltuieli.

Hogan a declarat în luna ianuarie, la trei luni după ce a semnat documentele, că ‘știa cu siguranță’ despre suma de 180 de milioane de euro destinată înființării societății, însă nu știa ce sumă urma să fie alocată consultanților.

Deși documentul nu menționează în mod specific cheltuielile de consultanță, opoziția irlandeză afirmă că această chestiune ridică noi întrebări cu privire la nominalizarea lui Hogan pentru postul de comisar european.

‘Un aspect important de reținut este faptul că sumele mari de bani oferite consultanților au fost luate de la cetățenii vulnerabili prin reducerea cheltuielilor la serviciile de bază’, a afirmat liderul partidul irlandez Sinn Fein, Gerry Adams.

‘Este clar acum că Phil Hogan s-a aflat în centrul prea multor dezastre și ar fi trebuit să demisioneze din funcția de ministru al mediului și este o dovadă în plus că nu ar fi trebuit nominalizat pentru postul de comisar UE de către premierul Enda Kenny’, a mai spus Adams.

Totuși, o sursă din cadrul Fine Gael, partidul de guvernământ, a afirmat că nominalizarea lui Phil Hogan ca viitor comisar european nu este în pericol.

Președintele ales al Comisiei Europene, conservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit săptămâna trecută cu toți candidații la postul de comisar european din fiecare stat membru, urmând să ia o decizie finală și să comunice Consiliului Uniunii Europene lista comisarilor desemnați pe portofolii.

Oficiali de la Bruxelles au declarat că Hogan rămâne un concurent puternic pentru postul de comisar european pentru agricultură care controlează până la 40% din bugetul anual al UE de 150 de miliarde de euro și care are o influență considerabilă la nivelul întregului sistem al UE, notează Irish Independent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.