Șeful SRI e preocupat de corupția din Ucraina, despre cea din România ”numai de bine”

Share:

Corupția reprezintă una dintre cauzele principale ale instabilității din Ucraina, a declarat marți directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, la conferința „Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare”, organizată de Institutul Aspen România, informează Agerpres.

Aceasta (corupția — n.r.) este o problemă de securitate națională. Din păcate, dincolo de motivații geopolitice, politice, militare, în ceea ce privește dezvoltările din Ucraina, una dintre cauzele principale ale acestei instabilități care a generat și, până la urmă, a dus la căderea unui Guvern a fost legată de acumularea intensivă de corupție în sistemul politic și sistemul economic ucrainean, până la punctul în care frustrările din societate s-au repercutat asupra puterii de la acel moment. Iată exemplul elocvent pe care îl vedem cu toții de modul în care corupția poate afecta o societate, un stat, interesele strategice naționale ale unei națiuni”, a spus Maior.

Potrivit șefului SRI, drumul României este unul bun în abordarea corupției, în special în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor capabile să se confrunte cu acest fenomen.

„Din acest punct de vedere, mă bucur că drumul României a fost unul bun în abordarea acestui fenomen, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor capabile să se confrunte cu acest fenomen. Mă refer în special la DNA, mă refer la legislația care a fost elaborată în timp, cu toate dificultățile politice legate de elaborarea acestei legislații, mă refer, în sfârșit, la profesionalismul oamenilor care lucrează la aceste instituții și care au reușit prin munca lor să creeze, pe de o parte, autonomia lor în raport de influențe externe, iar, pe de altă parte, o abordare profesională într-un domeniu extrem de complex și de complicat din diverse rațiuni”, a subliniat George Maior.

El a adăugat că opinia SRI, care are o cunoaștere bună a evoluțiilor din societate și din instituții pe această dimensiune, este că, într-adevăr, anii care au trecut au marcat progrese substanțiale, care se pot vedea atât în statistici, cât și din percepția populației.

„Niciodată statisticile nu spun totul despre un asemenea fenomen. Se poate vedea în faptul că, chiar în condiții de criză economică, bugetul statului a început să fie mai bine consolidat și chiar în această creștere economică mai bine asigurată, inclusiv prin acțiunile de combatere a corupției, de combatere a evaziunii fiscale. Deci, se vede acest aspect și în economie și, în general, în percepția populației despre acest fenomen. Faptul că instituții precum DNA, SRI au peste 50% încredere la nivelul populației arată nu o acțiune sau alta de branding sau imagologică pur și simplu, ci efectiv rezultate care sunt percepute ca atare de societate, semn că acest lucru interesează la modul cel mai vital societatea românească”, a spus șeful SRI.

Maior a adăugat că aceste progrese nu trebuie nicidecum idealizate, pentru că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, inclusiv din perspectiva prezervării independenței și autonomiei acestor instituții, inclusiv din dezvoltarea în continuare a legislației, care trebuie să se adapteze la metode tot mai sofisticate de operare din partea celor care sunt pe „tărâmul corupției”, fie că este vorba despre diverse grupări, fie de indivizi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.