Juncker a anunţat componenţa viitoarei Comisii Europene

0

Preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, miercuri, lista comisarilor şi portofoliile acestora pentru următorii cinci ani. Europarlamentarul PSD Corina Creţu, nominalizată din partea României în viitoarea Comisie, a primit postul de comisar pentru Politică Regională.

El a prezentat componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019 şi repartizarea portofoliilor sectoriale. Corina Creţu a primit portofoliul pentru Politică Regională şi va avea pe mână 351,8 miliarde de euro. Organigrama oficială a fost publicată pe site-ul Comisiei Europene.

Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.

„Mi-a fost foarte greu să am în comisie nouă comisare. Am început cu trei. Până joia trecută, încă a trebuit să mă lupt pentru a avea încă două doamne comisar. Ştiu că nu e un progres în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar măcar nu am făcut un pas înapoi. M-am ţinut de cuvânt: trei din posturile de vicepreşedinţi sunt femei puternice”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Şeful CE s-a declarat convins că are o echipă câştigătoare. „Chiar pot să bag mâna în foc pentru experienţa şi competenţa comisarilor. Echipa mea are nouă foşti prim-miniştri sau viceprim-miniştri şi şapte comisari”, a spus Juncker.

Comisiariatul Regio, pe care Corina Creţu îl va conduce, este unul dintre cele mai importante comisariate din CE.

Comisariatul european pentru politică regională dispune de aproape o treime din întreg bugetul UE pentru perioada 2014-2020, respectiv 351,8 mld euro, dintr-un total de 1082 mld euro. Politica regională a UE este așadar principalul instrument pentru investiții al Uniunii.

Aceste resurse sunt utilizate pentru finanțarea infrastructurilor de transport și comunicații strategice, pentru a favoriza trecerea la o economie mai prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în a devenit din ce în ce mai inovatoare și mai competitive, pentru a crearea de noi locuri de muncă, pentru a consolida și moderniza sistemele de educație și pentru a construi o societate mai incluzivă. Toate acestea sunt domenii în care România se află în urma multor state membre ale Uniunii, de aceea prezența unui român la conducerea acestui comisariat va reprezenta un avantaj semificativ.

Comisarul responsabil pentru acest portofoliu va gestiona politicile care au drept obiectiv crearea de locuri de muncă şi încurajarea creşterii economice, combaterea schimbărilor climatice şi a dependenţei energetice, reducerea sărăciei, respectiv combaterea excluziunii sociale.

Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European, dar cel puţin doi membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare, notează EurActiv, potrivit Agerpres.

Indiferent de configuraţia viitorului executiv comunitar, spaniolul Miguel Arias Canete va simţi probabil direct reacţia eurodeputaţilor la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunând că ”este complicat să ai o dezbatere cu o femeie întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în faţa unei femei lipsite de apărare”.

Canete, membru al Partidului Popular (PP) din Spania, a făcut această afirmaţie în luna mai, într-o dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, el spunând că oponenta sa socialistă nu se ridica la nivelul său deoarece el nu putea să o atace verbal în acelaşi mod în care l-ar ataca pe liderul de atunci al socialiştilor spanioli, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Acest caz a reamintit de cel al fostului candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-şi retragă candidatura în 2004 după ce eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti au ameninţat că vor vota contra desemnării lui Buttiglione întrucât acesta afirmase că homosexualitatea este un păcat.

Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenţii politici este Alenka Bratušek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând ‘Evviva il comunismo e la liberta”, cel mai cunoscut vers din ‘Bandiera Rossa’, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ”o bandă de hoţi”.

Francezul Pierre Moscovici a fost numit comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare şi Uniunea Vamală, britanicul Jonathan Hill a primit portofoliul Serviciilor Financiare, Stabilităţii Financiare şi Pieţelor de Capital, iar germanul Gunther Oettinger se va ocupa de Economia digitală şi Societate.

Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepreşedinte responsabil cu Reglementarea, Relaţiile Interinstituţionale, Statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale. Candidata desemnată de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva, va fi vicepreşedinte pentru Buget şi Resurse Umane.

Comisarul desemnat de Spania, Miguel Arias Cañete, va fi responsabil cu Acţiunea Climatică şi Energia, suedeza Cecilia Malmström va fi responsabilă de Comerţ, iar daneza Margrethe Vestager se va ocupa de Concurenţă. Italianca Federica Mogherini va fi vicepreşedinte şi Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.

 

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.