Miercuri vom avea un nou ministru al Educaţiei!

Un elev de la o şcoală din Buzău, diagnosticat cu ADHD, va fi miercuri ministru al Educaţiei pentru o zi, invitaţia fiind lansată de Remus Pricopie în luna iunie, în timpul unei vizite în judeţ, când copilul a recunoscut în faţa ministrului că a spart un geam al sediului Primăriei.

Cezar Vlaicu, elev în clasa a VIII-a la Şcoala generală numărul 2 din Buzău, va fi ministru al Educaţiei pentru o zi, la invitaţia ministrului Remus Pricopie, activitatea făcând parte din programul ”Ministru pentru o zi”.

”E o experienţă unică nu doar pentru un copil ci şi pentru mine, ca profesor, ca director de şcoală, câtă vreme nu se întâmplă zilnic să intri în biroul unui ministru şi să îndeplineşti funcţia de ministru. El nu se duce acolo să ceară ceva ori cu gând de a schimba ceva, rolul său este de a fi ministru, şi atunci va fi în postura de a se lovi cu greutăţile cu care zilnic ministrul se loveşte în activitatea sa zilnică, va participa la toate activităţile alături de domnul ministru inclusiv la şedinţa de Guvern. Nu va avea însă putere de decizie, ci va fi doar simbolistica prezenţei lui acolo, va participa la toate activităţile. E o experienţă unică şi are mari emoţii”, a declarat pentru Mediafax directorul Şcolii nr. 2 din Buzău, Valentin Biro, care îl va însoţi pe elev.

El a adăugat că elevul Cezar Vlaicu, deşi diagnosticat cu o formă de ADHD, are o inteligenţă ridicată, fiind la nivelul unui elev de liceu, cu vaste cunoştinţe generale şi cu o capacitate rară de orator.

În luna iunie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în timpul unei vizite în Buzău a mers la Şcoala generală numărul 2 unde s-a întâlnit cu mai mulţi elevi şi părinţi ai acestora, dar şi cu cadre didactice din unitatea de învăţământ, pentru a discuta despre programul implementat de UNICEF în şcoala respectivă cu scopul de a reduce absenteismul şi abandonul şcolar.

Atunci, ministrul a stat de vorbă cu mama elevului Cezar Vlaicu, femeia spunându-i oficialului despre problemele pe care le are copilul său.”Am un singur copil, dar mi-a fost de ajuns. În acest proiect nu e vorba doar de copiii romi ci şi de cei cu anumite afecţiuni, nu le pot spune dizabilităţi. Eu mă gândesc la copilul meu şi nu pot spune dizabilităţi, e un copil oarecum problemă, diagnosticat cu ADHD, cu probleme de adaptare, nu foarte mari, dar ţin legătura foarte strâns cu şcoala”, a spus femeia.

Ulterior, ministrul Educaţiei a spus că nu vede nicio problemă la copilul diagnosticat cu ADHD, dându-l exemplu pe Damian Drăghici care în şcoală ar fi fost considerat că „nu este în stare de nimic”, dar că apoi, în străinătate, s-a descoperit că are un nivel de inteligenţă foarte ridicat.

„Eu nu văd nicio problemă la el. Nu ştiu dacă îl ştiţi pe Damian Drăghici. La un moment dat, am ascultat o intervenţie de-a sa, el este mai degajat, şi spunea că la şcoală i-au tot spus că e prost, că nu e în stare de nimic, că nu e în stare să stea în bancă. Pe la 18 ani a plecat în străinătate, acolo profesorii l-au văzut, l-au evaluat şi aşa oamenii au aflat că are un IQ strălucit. El tot spune că îi dădeau cu linia peste mână că scrie cu stânga, dar el scria cu ambele mâini, însă în loc să-i cultive calităţile i-au băgat în cap că e un copil cu probleme, deşi el era cu nivel de inteligenţă deosebit. Mă aştept de la tine ca excesul de energie pe care-l ai să-l foloseşti constructiv, nu văd nicio problemă la tine”, i-a spus ministrul elevului.

Ministrul l-a întrebat apoi pe copil câte geamuri a spart, mama elevului răspunzând imediat că acesta nu a spart niciunul.

Femeia a fost însă imediat contrazisă de către băiatul său, care a răspuns: „Ba da, am reuşit să sparg un geam de la primărie”, ministrul replicând: „Bravo, foarte bine (…) Îmi place de tine. Un băiat ca tine eu îl văd la minister pentru o zi. Te invit să vii la minister să fii ministrul Educaţiei pentru o zi”.

Copilul a răspuns că, în mod direct, ar spune că este „o onoare”.”Şi indirect?”, l-a întrebat ministrul, elevul răspunzând: „Indirect mă gândesc cât de serios vorbiţi când spuneţi asta”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.