Ponta promite alegeri corecte. Cine îl mai crede?

0

Premierul Ponta a făcut un apel către „toţi actorii politici şi mediatici”, el dând asigurări că alegerile vor fi organizate corect şi a subliniat că a „ţipa” înainte pentru a justifica pierderea alegerilor este un semn de lipsă de dezvoltare şi civilizaţie în societatea românească.

„Vreau să fac un apel către toţi actorii politici şi mediatici. Sunt absolut convins că procesul electoral se va realiza corect, domnul vicepremier Oprea răspunde de el şi, aşa cum am organizat toate alegerile de când e acest Guvern, nu a fost niciodată nici cea mai mică problemă. Cred că să rămânem în teoriile de acum 20 de ani în care e bine să ţipăm înainte ca să justificăm că pierdem alegerile, cred că e un semn de lipsă de dezvoltare şi de civilizaţie al socieţii româneşti”, a declarat Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, informează Mediafax.

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, că o serie de acte normative emise de Guvern, dar şi „punerea sub control politic” a unor instituţii ale statului pot afecta corectitudinea alegerilor, el dând exemplul Ordonanţei privind migaţia primarilor, precum şi activitatea CNA şi a Avocatului Poporului.

El a precizat că a costatat că „au fost emise un set de acte normative şi că au fost puse sub control politic o serie de instituţii, iar aceste lucruri pot afecta grav corectitudinea desfăşurării alegerilor”.

Preşedintele a făcut referire la OUG 28/2013, prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor şi se emit ordine ale ministrului Dragnea, „care repartizează banii cum vrea domnia sa”.”Această lipsă de transparenţă în utilizarea banului pubic nu face altceva decât să mă îndrepte spre gândul că PSD doreşte să utilizeze banii publici pentru a mitui primarii care să-l susţină pe Ponta în alegeri”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a menţionat că un alt act normativ care „încalcă grav şi Constituţia, dar modifică şi legea cu privire la alegerea preşedintelui României” este OUG 45/2014, prin care se modifică structura BEC şi a secţiilor de votare.”Acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă. Şi acest lucru, ca şi Ordonanţa 28/2013 trebuiau atacate de Avocatul Poporului, la Curtea Constituţională. Din câte ştiu, în 2013 Victor Ciorbea nu era Avocat al Poporului, dar Ordonanţa 45 trebuia atacată”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, OUG 55/2014, „cea care a lansat perioada de transferuri la primari şi consilieri, este de asemenea de natură a afecta procesul electoral”.

Şeful statului a arătat că un alt element care ar putea afecta corectitudinea procesului electoral este modul de funcţionare a CNA, unde ”reprezentanta primului ministru, preşedinta CNA, nu are nici în clin nici în mânecă în observarea corectă a modului cum se defăşoară campania şi activitatea în televizuni”.

Traian Băsescu a mai spus că un alt element care „subrezeşte şansele unor alegeri corecte” este Avocatul Poporului.”Acest om este o anexă a Guvernului. Fiind singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă, a abandonat pur şi simplu, mandatul său. A atacat însă, fără reţinere acte normative care ţin de siguranţa naţională”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.