Poroşenko: Situaţia în estul Ucrainei s-a schimbat de la armistiţiu

0

 Situaţia în estul Ucrainei s-a „schimbat radical” de la intrarea în vigoare a armistiţiului cu separatiştii proruşi, vineri, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Petro Poroşenko. Preşedintele Ucrainei a anunţat că va supune Parlamentului un proiect de lege care să garanteze mai multă autonomie estului separatist prorus, dar a precizat că această regiune va rămâne în cadrul ţării.

„Situaţia pe front s-a schimbat radical. Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi”, a declarat şeful statului. Dar „Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale”, iar estul ţării va rămâne „parte a Ucrainei”, a subliniat el.”Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare (a regiunilor din est). Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două fiefuri ale rebelilor) prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina”, a afirmat acesta, potrivit Mediafax.

Kievul şi separatiştii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede în primul rând o încetare a focului, respectat în general, în pofida acuzaţiilor reciproce de încălcare. Dacă persistă, armistiţiul riscă să confirme pierderea controlului de către Kiev a teritoriilor aflate în prezent sub controlul rebelilor proruşi din estul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin afirma marţi, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean că Moscova este pregătită să contribuie în continuare la soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina. Luni, cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, prin telefon şi au au convenit să continue dialogul în vederea instaurării păcii în estul Ucrainei.

Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a încetării focului.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat miercuri că majoritatea trupelor ruse prezente în Ucraina au părăsit teritoriul, la cinci zile după intrarea în vigoare a unui armistiţiu pentru a pune capăt conflictului din estul separatist, relatează AFP.”Conform ultimelor informaţii pe care le-am primit de la serviciile noastre de informaţii, 70 la sută dintre forţele ruse au fost retrase”, a declarat preşedintele în Consiliul de miniştri, conform site-ului Preşedinţiei. „Acest lucru ne face să sperăm pe viitor la iniţiative de pace”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean declara luni la Mariupol că este imposibil de câştigat conflictul din estul Ucrainei dintre armată şi rebelii proruşi „doar prin mijloace militare”, cerând o retragere a trupelor ruse.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.