Portofoliul Corinei Creţu va avea un buget de 351 miliarde de euro!

0

 Jean-Claude Juncker a decis ca europarlamentarul român Corina Creţu să se ocupe în viitoarea CE de Politica Regională, un portofoliu care gestionează un buget de 351 miliarde de euro în perioada 2014-2020, audierile din comisiile PE urmând să înceapă la sfârşitul lunii septembrie.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, miercuri, componenţa viitorului Executiv european şi portofoliile repartizate, Corina Creţu urmând să fie comisar pentru Politică Regională, post ocupat în prezent de austriacul Johannes Hahn, informează Mediafax.

După anunţul făcut de Juncker urmează audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul facultativ, astfel că o persoană avizată negativ se poate prezenta la votul din plen, care se dă pentru întreaga Comisie, nu pe fiecare comisar în parte.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, aceste audieri vor începe la sfârşitul lunii septembrie, iar în octombrie Legislativul European va vota întreaga Comisie, pentru ca aceasta să-şi poată începe activitatea la 1 noiembrie.Corina Creţu va fi audiată de Comisia REGI (Dezvoltare Regională).

În componenţa comisiei se află 13 europarlamentari din PPE şi 12 din PES, printre care şi Victor Boştinaru.Alţi 13 europarlamentari populari sunt membri supleanţi, printre care Iuliu Winkler, şi 12 socialişti, printre care Viorica Dăncilă şi Dan Nica.Portofoliul repartizat Corinei Creţu gestionează politicile regionale la nivelul întregii Uniuni.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Comisiei, Politica regională susţine crearea locurilor de muncă, competitivitatea, creşterea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi dezvoltarea durabilă. Aceste investiţii contribuie la punerea în aplicare a strategiei Europa 2020.

Politica regională exprimă, de asemenea, solidaritatea UE faţă de ţările şi regiunile mai puţin dezvoltate, concentrând fondurile în domeniile şi în sectoarele în care acestea pot avea un rol important.

Prin politicile regionale, CE vizează reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale semnificative care există încă între regiunile Europei. În opinia Comisiei, neabordarea acestor disparităţi ar putea afecta unele dintre bazele UE, inclusiv piaţa sa unică extinsă şi moneda acesteia, euro.

În perioada 2014-2020, UE va investi o sumă totală de 351 de miliarde de euro în regiunile Europei.

Aceşti bani, gestionaţi de comisarul pentru Politică Regională, vor contribui la stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, sprijinirea cercetării şi a inovării, efectuarea de investiţii într-un mediu înconjurător mai curat, îmbunătăţirea accesului la tehnologiile digitale sau dezvoltarea produselor şi metodelor de producţie noi. Totodată, CE va finanţa eficienţa energetică şi combaterea schimbărilor climatice, stimularea educaţiei şi a competenţelor şi îmbunătăţirea legăturilor de transport spre regiunile îndepărtate.

Politica regională face parte din politica de coeziune a UE, o strategie de promovare şi de sprijinire a dezvoltării globale armonioase a statelor sale membre şi a regiunilor sale. Politica este pusă în aplicare de organismele naţionale şi regionale în parteneriat cu Comisia Europeană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.