Republica Moldova nu vrea în NATO

Republica Moldova nu intenționează să adere la Alianța Nord-Atlantică și își va păstra statutul de neutralitate stipulat de Constituție, a declarat luni premierul moldovean, Iurie Leancă, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției ruse de presă ITAR-TASS.

“Republica Moldova este o țară neutră. Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean și eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate ale Federației Ruse”, a spus şeful Guvernului de la Chişinău.

În interviu, Iurie Leancă a pledat de asemenea pentru “dialog cu Rusia și partenerii săi occidentali în această problemă, în scopul eliminării tuturor preocupărilor”. “Nu intenționăm să provocăm tensiuni și complicații inutile. Nu suntem interesați de confruntări geopolitice. Nu suntem adepții unei astfel de abordări și așteptăm ca Rusia să facă pași corespunzători în această direcție”, a ținut să sublinieze premierul moldovean.

Republica Moldova își construiește relațiile cu NATO în baza Planului individual de acțiune al Parteneriatului, în conformitate cu care militari moldoveni participă la operațiuni de menținere a păcii ale Alianței.

Potrivit unor sondaje de opinie recente, ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni. Circa 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea cea mai bună opțiune pentru securitatea țării, iar 12% se pronunță pentru aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din Comunitatea Statelor Independente, care reuneşte toate fostele republici sovietice, cu excepția celor trei state baltice și a Georgiei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.