Tratamente în străinătate decontate de MS

0

Toate dosarele de tratament în străinătate, aflate în aşteptare la Ministerul Sănătăţii (MS), au fost aprobate pentru decontare, anunţă, printr-un comunicat, biroul de presă al MS. Ministerul Sănătăţii a aprobat toate dosarele de tratament în străinătate.

Pacienţii cu afecţiuni grave pot deconta, prin bugetul MS, costul operaţiilor sau tratamentului, la recomandarea comisiilor de specialitate teritoriale. Procedura se adresează doar tratamentelor care nu pot fi efectuate în ţară, şi nu pot fi decontate în baza formularelor europene dedicate serviciilor medicale incluse în pachetul de servicii de bază.

Până în prezent, MS a alocat 10,6 milioane de lei pentru aceste tratamente, iar ministrul Bănicioiu spune că „vom aloca în continuare sumele necesare în funcţie de dosarele pe care le vom primi şi pentru ultimul trimestru al anului, astfel încât să nu mai existe sincope în derularea acestei activităţi”.

Costurile necesare pentru aceste operaţii sunt extrem de ridicate şi nu sunt incluse în pachetul de bază al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De exemplu, costul pentru efectuarea unui transplant pulmonar este de 120.000 de euro, costul pentru  o terapie radioizotopică se ridică la 12.000 de euro, iar chimioterapia intraperitoneală, care nu se poate face în România, cu intervenţie chirurgicală pentru cancer de colon, se ridică la 27.000 de euro. Aceste costuri sunt finanţate integral din bugetul MS. (D. D. M.)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.