Un deputat îl vrea pe Băsescu “arestat la domiciliu”

 Deputatul PLR Octavian Bot spune că preşedintele Traian Băsescu poate fi suspendat pentru încălcarea Constituţiei chiar şi în ultima zi a mandatului, iar dacă va fi suspendat, ”pentru a nu putea repeta încălcarea legii supreme, poate că ar trebui să fie arestat la domiciliu, metaforic vorbind”.

„Respectarea Constituţiei este obligatorie şi pentru preşedinte? Da, este obligatorie, de la vlădică la opincă. A încălcat Constituţia preşedintele Băsescu atunci, şi nu doar atunci, când a găzduit la Cotroceni o reuniune a PMP? Da, a încălcat Constituţia. Când cineva încalcă o lege, iar Constituţia este legea supremă, trebuie sau nu trebuie să fie pedepsit? Da, trebuie”, a spus deputatul PLR Octavian Bot, într-o conferinţă de presă desfăşurată, miercuri, la Oradea, transmite corespondentul Mediafax..

Acesta a afirmat că „dacă pretindem că România este stat de drept, atunci trebuie să admitem că un preşedinte nu are voie să încalce Constituţia nici în prima zi, nici în ultima zi a mandatului”, astfel că Traian Băsescu poate fi suspendat în mod justificat din funcţie indiferent de faptul că mandatul său se va încheia în curând.

Octavian Bot a spus, de asemenea, că suspendarea preşedintelui poate fi făcută chiar dacă, „în stilul său de bărbat dur, Traian Băsescu ameninţă că dacă va fi suspendat va intra în campanie electorală”.”Este clar că Traian Băsescu nu ar avea voie să intre în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, cum îşi doreşte şi cum deja face de pe acum. Ar însemna o nouă încălcare a Constituţiei. El ar putea doar să-şi facă propria campanie, în vederea referendumului, nu să fie şeful de campanie al PMP. Pentru a-l feri de o nouă încălcare a Constituţiei poate că ar trebui, dacă va fi suspendat, să fie «arestat» la domiciliu, metaforic vorbind”, a spus deputatul PLR.

De asemenea, Octavian Bot a susţinut că eventuala suspendare a preşedintelui nu va declanşa nicio criză, fiind o procedură constituţională, iar afirmaţia lui Traian Băsescu potrivit căreia în acest caz ar putea obţine o prelungire a mandatului este o „tâmpenie”, deoarece acest lucru nu ar fi constituţional.

„Articolul 98 al Constituţiei prevede că dacă preşedintele este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul sau dacă este suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de către preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor. Când domnul Băsescu a fost bolnav, operat la Viena, vrea să ceară şi pentru asta prelungirea mandatului? Una din tâmpeniile pe care le spune Traian Băsescu este că îşi va prelungi mandatul pentru că n-a fost la «serviciu» şi nu a luat «salariu», dar el ia îndemnizaţie, nu este salariat, angajat la Preşedinţia României”, a spus Octavian Bot.

El a citat şi articolul 83 al Constituţiei, care arată că „mandatul preşedintelui poate fi prelungit prin lege organică în caz de război sau de catastrofă” şi a subliniat că prelungirea mandatul prezidenţial nu poate fi decisă de Curtea Constituţională (CCR).

Luni, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Ulterior, preşedintele Băsescu a declarat, întrebat dacă a luat în calcul prelungirea mandatului, având în vedere cele două suspendări din funcţie, că, dacă va fi suspendat din nou, o va face şi „îi vor trimite mărţişoare la Cotroceni”, adăugând că nu ar vrea să fie în pielea lui Victor Ponta, în turul doi.

El s-a referit şi la Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a numit din nou „inimă zglobie şi inimă zburdalnică”, arătând că, dacă acesta îşi va duce „proiectul lui Voiculescu” înainte, iar în 2 noiembrie va fi organizat şi referendum de demitere şi el nu va fi înfrânt, „cei doi, Tăriceanu şi Ponta vor fi înfrânţi din turul unu şi pot să se ocupe de altceva”.

Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Traian Băsescu, şi anume faptul că preşedintele s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene în cazul comisarului european şi raporturi instituţionale în forme necivilizate.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.