Centenar al Mișcării Olimpice Române

0

Familia sportului românesc, reunită la Ateneul Român pentru a sărbători centenarul mișcării olimpice naționale încununat cu 302 medalii olimpice, a fost onorată de prezența președintelui României Traian Băsescu, președintele Comitetului Internațional Olimpic Thomas Bach, și de președintele Asociației Comitetelor Olimpice Europene Patrick Hickey.

Cele 3 personalități au adus un omagiu sportului românesc și campionilor români, aflați în număr mare în sala Ateneului, care și-au adus contribuția atât la faima țării noastre dar și la dezvoltarea mișcării olimpice mondiale. România, începând cu 1924, când a obținut bronz la rugby, a participat la toate olimpiadele de vară până în 2012 și a cucerit 302 medalii olimpice, dintre care 88 de aur, 94 de argint și 120 de bronz.

Thomas Bach a primit cea mai importantă distincție a COSR — Colanul de Aur — care începând cu 2004 răsplătește personalitățile cu merite deosebite în sportul românesc, iar germanul a oferit la rândul său plachete omagiale președintelui Traian Băsescu și președintelui COSR Alin Petrache.

Președintele României Traian Băsescu a conferit Comitetului Olimpic și Sportiv Român cu prilejul centenarului Ordinul Meritul Sportiv Clasa I, în timp ce COSR a replicat cu distincția România Olimpică.

Președintele COSR, Alin Petrache, a oferit o plachetă omagială lui Patrick Hickey, care a înmânat distincții pentru președintele României și și președintele COSR.

”Exact ca într-o familie găsesc în voi, cei pe care îi sărbătorim acum, modele de viață, experiențe revelatoare, lecții de conduită. Exact ca într-o familie vă datorez respect, admirație și împărtășesc cu voi bucuriile și succesele fiecăruia. Și tot ca sânul familiei, regăsesc istorii care împreună alcătuiesc istoria cu majuscule a unui secol de olimpism în România. Avem azi ocazia unică de a aduce laolaltă trecutul, prezentul și viitorul valorilor olimpice din România. Lângă noi, și pentru voi sunt prezenți reprezentați ai mișcări olimpice internaționale, sosiți aici în semn de recunoaștere a unui centenar onorant, presărat cu victorii, schimbări, și contribuții majore”, a declarat Alin Petrache.

”Când vezi 302 medalii olimpice este impresionant. Când le vezi și separate, câte de aur, câte de argint, câte de bronz, iarăși este un lucru care te impresionează când raportezi succesele sportivilor români și antrenorilor români la numărul populației României în raport cu alte țări, dar oricând ai vorbi de olimpicii români gândul se îndreaptă către marii antrenori, marii sportivi, și de cele mai multe ori rămâi cu o imagine. Toți la un loc ați făcut un lucru extraordinar, ați scris istoria sportului românesc și ați adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumuseți ale acestei națiuni. Vă mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră, pentru devotamentul dumneavoastră, pentru gloria pe care ați adus-o și pe care o veți aduce României și în continuare”, a afirmat președintele Băsescu.

Irlandezul Patrick Hickey, președintele EOC, a salutat performanțele sportivilor români care au câștigat peste 300 medalii la olimpiadele de vară:”E o mare plăcere să mă aflu azi aici la aniversarea a 100 ani de existență a Comitetului olimpic român. O sărbătoare ca aceasta este întotdeauna este plină de ocazii de a ne aminti de cele 302 medalii câștigate de România și de impresionantul locul 2 în clasamentul pe medalii de la Los Angeles. România a dat campioni de calibrul Nadiei Comăneci, și a celor care i-au urmat”.

Președintele CIO Thomas Bach a amintit despre realizările României pe toate planurile, nu numai în sport: ”Este o plăcerea să mă aflu în această seară în București și în acest magnific Ateneu, unul dintre simbolurile marii culturi române. România nu este cunoscută în lumea doar pentru faimoșii Munți Carpați și biserici, ci a dat și personalități remarcabile în toate domeniile, sport desigur, dar și în literatură, știință și film. Tarzan, campionul olimpic Jhnny Weissmuller, s-a născut la Timișoara. România este țara natală a câștigătorului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. El a transmis un mesaj puternic: de pace, toleranță și de demnitate umană. Aceste mesaje aparțin și olimpismului. Obiectivul olimpismului este să se pună în serviciul dezvoltării armonioase a ființei umane. În această seara sărbătorim împreună 100 ani de prietenie, pasiune și excelente performanțe. România a marcat istoria sportului olimpic, a participat la fiecare olimpiadă din era modernă și a câștigat 302 medalii. România a produs mulți campioni în sportul meu, scrima, ca Ana Maria Pascu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Olga Szabo, ca să numesc doar câțiva. În 1976, la Montreal, JO au fost speciale pentru mine, dar și pentru milioanele de telespectatori care au asistat la un moment istoric al sportului olimpic. Perfecțiunea în gimnastică, faimosul 10, obținut de Nadia Comăneci. A devenit un idol pentru mii de copii, făcându-i să dorească să devină campioni olimpici.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.