Consiliere profesională pentru studenții la medicină

0

Un procent de 85,5% dintre studenți consideră că activitățile de consiliere și orientare profesională sunt necesare pentru alegerea specializării potrivite și pentru a descoperi alte opțiuni de carieră la finalizarea studiilor de licență, arată ”Studiul privind nevoile de orientare și consiliere profesională a studenților la medicină”, realizat în perioada iunie – august 2014 pe un eșantion de 380 studenți la medicină și 153 medici rezidenți din Regiunea de Nord Est. 

Și aproximativ 88,2% dintre medicii rezidenți respondenți sunt de părere că serviciile de consiliere și orientare profesională poate ajuta studenții la medicină își aleagă specializarea potrivită la terminarea facultății.
Până în prezent, cei mai mulți studenți (58.9%) au răspuns că nu au apelat la servicii de consiliere și orientare profesională, 22,6% doresc să apeleze, iar 18,5% nu au o părere formată în acest sens.
Și 58,1% dintre medicii rezidenți au răspuns că nu au apelat la servicii de consiliere și orientare profesională în vederea alegerii specialității medicale pe durata studiilor lor de licență.
Un procent de 64% dintre studenții care au răspuns chestionarului consideră că nu au suficiente informații despre specificul specialităților medicale pentru a putea face o alegere potrivită, 34% consideră că sunt suficienți informați iar 2% că au timp suficient să se informeze și să cunoască specificul tuturor specialităților medicale.
În privința surselor de informare în privința alegerii specialității, studenții preferă medicii rezidenți (47,1%), profesori (44.5%), colegi (21.9%) și mass media (6.1%). Alte surse de informare sunt părinții care sunt de profesie medici, rude care lucrează în domeniul medical, internetul și site-ul universității.
La întrebarea ”Considerați că dispuneți de suficiente informații cu privire la specificul locului de muncă în care veți practica specialitatea aleasă?”, 77,6% dintre respondenți au spus nu, iar 22.4% consideră că dispun de suficiente informații.
Cei mai mulți studenți (64,7%) sunt de părere că workshopurile cu specialiști din domeniu sunt foarte eficiente. Urmează consilierea individuală, față în față (40%) și consilierea de grup (15,5%). Doar 7,1% dintre studenții respondenți consideră că procesul online de consiliere pe o platformă spoecializată poate avea efecte benefice.
La întrebarea ”Considerați ca fiind necesară organizarea unor stagii suplimentare de pregătire practică pentru motivarea alegerii unei specialități?”, majoritatea (84.7%) a răspuns da, comparativ cu cei 14.3% care au răspuns nu. Doar un procent de 1% dintre studenți consideră că în anii de studiu sunt realizate multe ore de practică care ar trebui să fie suficiente.
”Rezultatele acestui studiu confirmă premisa de la care am pornit acest proiect și anume nevoia reală a studenților la medicină de a fi consiliați și orientați profesional în vederea alegerii specialității. Studenții mediciniști știu foarte bine că au nevoie de mai multe informații în ceea ce privește specificul specializării, doresc să afle mai multe de la specialiști în cadrul workshopurilor și au nevoie de consiliere. Într-un context dificil, în care constatăm o puternică demotivare a viitorilor medici de a profesa în România, noi ne propunem ca dincolo de pregătirea de specialitate, să le arătăm studenților ce înseamnă locul de muncă, ce particularități are și să îi ajutăm să afle ce li s-ar potrivi cel mai bine”, a declarat prof. Dr. Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr.T. Popa” Iași și managerul proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o specializare de succes”.
”Studiul privind nevoile de orientare și consiliere profesională a studenților la medicină” a fost realizat în perioada iunie – august 2014 prin aplicarea de chestionare pe un eșantion de 380 de studenți și 153  medici rezidenți în cadrul proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes”, derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr.T. Popa” Iași în parteneriat cu Societatea Studenților Mediciniști Iași.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.