Iohannis vrea să se dea bine pe lângă americani

0

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Klaus Iohannis, susține că, în calitate de viitor președinte al României, va fi garantul consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și al respectării tuturor angajamentelor asumate de țara noastră atât în plan bilateral, cât și ca membru al NATO.

„Acest sfârșit de săptămână ne oferă prilejul de a marca un moment deosebit de important al politicii noastre externe și de securitate, și mă refer la împlinirea a trei ani de la adoptarea, la cel mai înalt nivel, la Washington D.C, a ‘Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii’, respectiv de la semnarea ‘Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România’. Este și un moment de bilanț al relației cu cel mai puternic aliat al României în planul securității naționale, relație care s-a dezvoltat dinamic odată cu Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii, lansat în anul 1997, cu ocazia vizitei la București a președintelui american William J. Clinton. Cred cu tărie că acest parteneriat strategic, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe și al strategiei de stat în domeniul securității”, afirmă Iohannis potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, AGERPRES.

El subliniază că excelenta cooperare în plan militar și la nivelul serviciilor de informații a reprezentat și un factor de modernizare pentru structurile din sistemul de securitate națională și o oportunitate pentru creșterea nivelului de performanță.

„Umăr la umăr, militarii români și americani au apărat și apără împreună valorile lumii democratice, efort care nu de puține ori a fost marcat și de pierderi umane. Tuturor celor care au slujit sub drapel alături de prietenii noștri americani le mulțumesc și le sunt profund recunoscător. În contextul actual, când ne confruntăm cu provocări în domeniul securității cum nu s-au mai înregistrat pe continent de la Războiul Rece, Estul Europei și România au nevoie de mesaje ferme din partea SUA care să reitereze menținerea garanțiilor de securitate pentru aliații din această parte a Europei. Salut faptul că Statele Unite ale Americii arată ferm și clar că nu-și părăsesc aliații din zonă, că sunt implicate acum mai mult ca oricând în a demonstra, împreună cu celelalte state NATO, că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influență sau redesena granițe. Tocmai de aceea, pentru România deciziile recentului summit NATO din Marea Britanie, la care SUA au avut o contribuție decisivă, sunt atât de importante”, a adăugat Iohannis.

Președintele PNL, candidat la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, menționează că „dimensiunea militară și politică a parteneriatului nostru strategic cu SUA este excelentă, iar dimensiunea economică trebuie să devină la fel de dinamică”.

„Nu putem însă atinge acest obiectiv decât dacă România va avea un stat de drept puternic. Între mediul favorabil investițiilor și statul de drept există o legătură foarte strânsă. Este nevoie să avem instituții puternice care să lupte împotriva corupției, pentru a arăta investitorilor că statul de drept funcționează”, arată Klaus Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.